20 Mayıs 2016 Cuma

Araştırma: 2.Lig Play-offları


        Bölgesel Amatör Lig’den sonra belki de Türkiye’nin en çekişmeli ligi olan PTT 1.Lig’e son bilet cumartesi günü Gümüşhanespor ile Bandırmaspor arasında Kayseri’de oynanacak müsabakadan sonra kesilecek. Kimin bu mutlu sona ulaşacağını konusunda tahmin etmem biraz güç. Bendeniz de takımların analizinden ziyade 2.Lig play-off’larının son 5 yılının fotoğrafını çektim. Keyifli okumalar.

2010-2011
        Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi, 1990’lı yıllarda 2.Lig'e uygulanan, aslında hiç ama hiç beğenmediğim kademe/klasman grubu sisteminden vazgeçilmiş ve 1970’li yıllarda olduğu gibi 36 takım Kırmızı ve Beyaz Grup’lara üleştirilmişti. Kırmızı Grup'tan sırayla Konya Şekerspor, Eyüpspor, Sakaryaspor ve Adana Demirspor; Beyaz Grup'tan da Bandırmaspor, Bugsaş, Şekerspor ve Yeni Malatyaspor biletleri kapan ekipler oldu. Müsabakaların tümü Antalya’da oynanıp çeyrek finaldeki  Yeni Malatyaspor – Adana Demirspor ve yarı finaldeki Bugsas-Sakaryaspor eşleşmesinin sonucunu penaltılar belirlerken, diğer eşleşmelerin sonucu 90 dakika içinde belli oldu.İki farklı gruptan gelen iki Marmara ekibi Sakaryaspor ve Bandırmaspor finalde karşı karşıya geldi. Kırmızı grup dördüncüsü Tatangalar, beyaz grup ikincisi BanBan’a karşı ilk 35 dakikada maçı koparmış ve 90 dakika sonucunda sahadan 5-1 galip ayrılmıştı.

2011-12
        Beyaz Grup’tan sırayla Balıkesirspor, Bozüyükspor, Bugsaş ve Turgutluspor; Kırmızı’dan da Bandırmaspor, Adana Demirspor, Fethiyespor ve Kızılcahamamspor play-off oynamaya hak kazandı. Adres bu sefer Denizli’ydi. Çeyrek final karşılaşmalarında takımlar temkinli bir oyun anlayışını benimsemiş olma ki tüm karşılaşmalar İddaacıların tabiriyle alt bitti. Yarı finalde ise Bugsaş ile Adana Demirspor, Bozüyükspor ile Fethiyespor  arasındaki penaltı çekişmesinden Akdeniz ve Ege ekibi sıyrıldı. Finalde ise Adana Demirspor, Fethiyespor'u Uğur’un golüne karşılık Hasan ve İlyas’ın golleriyle yenecek ve yıllar süren hasrete son noktayı koyacaktı. İki takım arasında oynanan lig maçlarında ise yine mavi-lacivertlilerin üstünlüğü buluyordu:  3-2 ve 3-1.


2012-2013
        Kırmızı Grup’tan sırayla Hatayspor, Tepecikspor, Fethiyespor ve Nazilli Belediyespor; Beyaz Grup’tan da İnegölspor, Yeni Malatyaspor, Tokatspor ve Bayrampaşa bilet kapan ekipler oldu. Konya’da oynanan çeyrek ve yarı final müsabakalarının ikisi uzatmada, üçü de 90 dakika sonucunda belli oldu ve iki Kırmızı Grup ekibi yine finalde buluştu: Hatayspor ve Fethiyespor.
Önceki sene finalde kaybeden lacivert-beyazlılar,henüz 3.dakikada Mehmet Fuat’ın golüyle yenik duruma düşse de Ekrem ve Volkan’ın golleriyle rakibini alt ediyor ve tarihinde ilk kez PTT’ye adım atıyordu. Ligde oynanan müsabakalarda ise Hatayspor rakibini deplasmanda 3-2 yenmiş, Hatay’daki randevu da başladığı gibi bitmişti.

2013-2014
        Sezon öncesi play-off sistemi değişmiş ve her gruptan birer  takımın final oynaması için her grup kendi içerisinde eşleştirilmişti. Beyaz’dan sırayla Göztepe, Hatayspor, Yeni Malatyaspor ve Kartalspor; Kırmızı’dan da Alanyaspor, Ankaragücü, Bandırmaspor ve Diyarbakır BŞB biletleri kapan takımlar oluyordu. Finalin merkezi bu sefer İstanbul’du. Geçen sene kapıdan dönen Hatayspor, özellikle müsabakanın ikinci yarısında Alanyaspor’a oranla daha iyi bir mücadele sergiledi . Ayrıca uzatmanın ikinci yarısında Hataysporlu Soner’in volesi ve Taylan’ın plasesi direkten döndü; ancak golsüz eşitlik bozulamayacak , galibi penaltılar belirleyecekti. Hatayspor’da penaltıları sırayla Halil, Emre, Güney, Mehmet ve Soner; Alanyaspor’da da Ali, Emre, Şamil, Gökhan ve Aydın kullandı. Bordo-beyazlılarda Güney ve Mehmet, turuncu-yeşillilerde de Ali haricindeki tüm futbolcular penaltıları gole çeviriyor ve Alanyaspor tarihinde ilk kez PTT’ye merhaba diyordu.


2014-2015
        Beyaz’dan Pendikspor, Ümraniyespor, 1461 Trabzon ve Menemen Belediyespor; Kırmızı’dan Bandırmaspor, Hatayspor, İnegölspor ve Sarıyer üçüncü ve son bilet için terk dökecekti.

        Beyaz Grup eşleşmelerinin ilk turu kısır geçse de 1461 Trabzon ile Pendikspor arasındaki grup finali mücadelesi heyecanlı geçti:  Trabzon’daki ilk maçı 2-1 kaybeden Pendikspor, rövanşta 3-0  geriden gelip 63.dakikada durumu 3-3’e getirse de Karadeniz ekibi final biletini almayı başardı.

        Kırmızı Grup’ta ise İnegölspor, hem Bandırmaspor hem de Hatayspor’a 1-0 ve 0-0’lık tarifeleri uygulayıp kupanın kulbundan tutan bir diğer takım oldu.

        Alanya’daki finalde 1461 Trabzon, Hamza’nın golleriyle rakibi karşısında iki kere öne geçse de İnegölspor Okan ve Mahmut ile golleri bulmuş ve mücadelenin 90 dakikası 2-2 sona ermişti. 15’er dakikalık uzatmalarda da sonuç değişmeyince seri penaltı atışlarına geçildi. Bordo-mavililerde penaltıları sırayla Emrullah, Batuhan, Alihan ve Okan; bordo-beyazlılarda Kemal, Ersel, Mahmut ve Raif kullandı. Karadeniz ekibi kullandığı tüm penaltıları gole çevirirken; Marmara ekibinde Ersel ve Raif, 11 metreden topu filelerle buluşturamadı. 1 yıl aradan sonra yeniden PTT 1.Lig’e geri dönen Junior Trabzonspor, hem play-off’larda yıllardan beri süregelen Akdeniz-Ege egemenliğine son verdi hem de Beyaz Grup’un makûs talihini yendi.

Hazırlayan: Erkan ADAY
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder