29 Mayıs 2016 Pazar

Mavi Hüzünler!

        Türkiye’nin 4.büyük kenti Adana’nın iki temel taşından biri ve Türkiye’nin en ateşli taraftar topluluklarına sahip bir takım… Yaklaşık 75 yıl önce demiryolu işçileri kuruluşuna öncülük etmiş; e doğal olarak da üretimde kol gücüne dayalı çalışan işçi sınıfını simgeleyen renkle, demiryolu sanayisinde çok büyük bir role sahip çeliğin rengi formalarına nakşetmiş: Mavi ve lacivert.

        Evet, bu takım Adana Demirspor! Hepinizin de bildiği gibi, taraftarlarını tabiri caizse kanser etmekte neredeyse doktora yapmış Beşiktaş ve Bandırmaspor, bu sezon şeytanın bacağını kırıp kendilerine gönül verenlerin yüzlerini güldürünce Konya’daki final öncesi  bu iki takımdan hiç de farkı olmayan mavi-lacivertliler için kendi kendime bu soruyu sormadan edemedim: “Acaba sıra onlarda mı?”

        Mavi Şimşekler, 1995’ten beri uzak kaldığı Süper Lig’e geri dönmek istiyordu; ancak kendisiyle aynı coğrafi bölgede yer alsa da kendisinden yaklaşık 600 km uzaklıktaki Türkiye’nin turizm cenneti Antalya’nın bir diğer temsilcisi Alanyaspor’a penaltılarla boyun eğince sorduğumun sorunun yanıtı bana “hayır” olarak geri döndü; böylece mavi-lacivertliler için vuslat 22 yıla çıktı.

        Elbette Adana Demirspor açısından ilk kez karşılaşılan bir tablo olmamasından ötürü Akdeniz ekibinin geçmiş yıllarına bir göz atayım dedim ve kritik sezonlarını mercek altına yatırdım.

1983-1984
        O zamanlar 1.Lig’de mücadele eden mavi-lacivertliler ligin 33.haftasında kendisiyle aynı puana sahip Antalyaspor’a konuk oluyordu. Bu müsabaka ligden düşecek takımı doğrudan etkileyen bir müsabakaydı. 21.dakikada Müjdat golü bulan Demirspor’un üstünlüğü Osman’ın attığı penaltıyla yalnızca 2 dakika sürecek ve devre 1-1 sona erecekti. 57.dakikada Ufuk, kırmızı-beyazlılara 2-1’lik galibiyeti getiren golü atıp takımını kümede tutacak ve Mavi Şimşekler, 11 yıl aralıksız mücadele ettiği  1.Lig’e veda edecekti.

1985-1986
        2.Lig A Grubu’na şampiyonluk parolasıyla başlayan Adana ekibi, ligin son haftasına kadar Diyarbakırspor ile amansız bir şampiyonluk yarışına girecekti. Akdeniz ekibi, ligin sondan ikinci haftasına tekabül eden 31.haftaya lider girmiş ve iddiasız Erzurumspor’a konuk oluyordu; Diyarbakırspor ise Siirtspor’u ağırlıyordu. Yeşil-kırmızılı ekip rakibini 3-0 gibi net bir skorla geçiyordu; fakat Mavi Şimşekler, Palandöken Kartalları ile golsüz berabere kalınca yeşil-kırmızılılara şampiyonluğu resmen altın tepsi içerisinde hediye ediyordu. Mavi-lacivertliler ligin en çok gol atan (65) ve en az gol yiyen (20) ekibi olmasına rağmen şampiyon Diyarbakırspor’un 1 puan gerisinde kalarak lig ikinciliğiyle yetinecekti.

1992-1993
        Asansör takım kimliğinden bir türlü kurtulamayan ADS, 2.Lig 5.Kademe Grubu’nda yer alıyordu. Ligin 17.haftasına play-off potasında giren Şimşekler, ligin dibindeki Muşspor’a deplasmanda 3-1 yenilecek, play-off biletini -kendisiyle aynı puana sahip Malatyaspor’a averajla kaptıracak ve bir sezon yine hüsranla tamamlanacaktı.

1998-1999
        İlginçtir ki daha önceki yıllarda Doğu grubunda mücadele eden Demirspor; önceki sene Ege, bu sezonda da Marmara-Batı Karadeniz takımlarının grubuna verilmişti. Sezon mavi-lacivertliler için hiç de iyi gitmedi ve ligin son haftasına 37 puanla tehlike çemberinde girdi. Ligin son haftasındaki rakibi ise 38 puanlı Bakırköyspor idi. Mavi Şimşekler’in ligde kalabilmesi için İstanbul’dan galibiyetle dönmekten başka şansı yoktu. Ne var ki, evsahibi ekip maçın 11.dakikasında gol perdesini Hakan ile açacaktı. Maçın kırılma anı da  58.dakikada gerçekleşecek ve rakibini düşürüp penaltıya neden olan kaleci Recep Atılgan mavi-lacivertlileri 10 kişi bıracaktı. 58’de Erdal (penaltıdan), 81’de Mahmut, 89’da da Ahmet yeşil-siyahlıları ligde tutan golleri atacak ve 4-0’lık hezimetle lokomotif tarihinde ilk kez 3.Lig’e yol alacaktı.


2003-2004
        3.Lig ve 2.Lig B Kategorisi girdaplarından kısa bir sürede kurtulan Şimşekler, PTT’nin o zamanki adı olan Telekom Lig A’da düşmeme mücadelesi veriyordu; ancak o sezon ligden 4 takım düşecekti. Uçurumun kenarında kendisinden başka 5 aday  daha vardı: Dardanelspor, Yozgatspor, Mersin İdman Yurdu, İzmirspor ve Göztepe. Ligin 33.haftası gelip çatmıştı; Adana’nın mavileri ezeli rakipleri Mersin’i ağırlıyordu. Bülent Demirlek’in 8 kere sarı kartına (7’sini ADS’liler gördü) başvurduğu mücadelenin ilk golünü Mavi Şimşekler’den Mustafa 55. dakikada atacak, Kırmızı Şeytanlar bu gole 89’da Tarkan ile yanıt verecekti. Mücadele 1-1 tamamlanacak ve Mersin ligde kalırken; Adana Demirspor, Göztepe ve İzmirspor'un ardından 3.Lig'e düşen son takım olacaktı.

2006-2007
        Hayal kırıklığıyla geçen iki sezonun ardından mavi-lacivertliler yükselme grubuna kalmıştı. Bitime 3 hafta vardı; Kartalspor, Alanyaspor ve Kırıkkalespor ile yapılan ilk iki yarışı kıyasıya sürüyordu. Kırıkkalespor’u  Adana’dan puansız gönderen Şimşekler, 16.haftada Şanlıurfa’da 2 puan bırakınca ikinciliği Kartalspor’a kaptıracak ve umutlarını Bursa’daki play-off’lara erteleyecekti. İlk turda Karabükspor’u 4-1 ile eleyen ADS, yarı finalde ise 120 dakikası golsüz sona eren maçta Alanyaspor’u penaltılarla 4-2 yenecekti. Artık Bank Asya’ya bir adım kalmıştı; finaldeki rakip de Giresunspor idi. Henüz 7.dakikada Mehmet Zengin’in golüyle yenik düşen Şimşekler, Serkan Turhan ile eşitliği yakalasa da Çotanaklar 52’de Serdar Üçüncü, 55’te Mehmet Zengin,82 ve 89’da Ümit Teke ile golleri buluyor ve mücadeleyi  5-1 kazanıp Bank Asya’ya merhaba diyordu.

2007-2008
        Bir üst lige çıkmak için varını yoğunu ortaya koyan mavi-lacivertliler yine yükselme grubuna kalıyor, 17.haftada Karabükspor’u  1-0 yenip rakibinden liderliği devralıyor ve ligin son haftasında ezeli rakipleri Mersin İdman Yurdu’na konuk oluyordu. Kazandıkları takdirde Bank Asya’ya merhaba diyeceklerdi; lâkin evdeki hesap çarşıya uymuyor ve Kırmızı Şeytanlar ezeli rakibine ummadığı bir yenilgi tattırınca Mavi Şimşekler yine play-off’a kalıyordu. Konya’da oynanan mücadelelerde İskenderun Demir Çelik ve Çankırıspor engellerini gol yemeden geçen Maviler, finalde İstanbul Güngörenspor’a rakip oluyordu. Hakan Arslan’ın 89’daki golü masmavi umutları yine söndürüyordu.

2012-2013
        Adana Demirspor PTT 1.Lig’e geri dönmüş ve döner dönmez de ilk altı içerisinde mücadele etmeye başlamıştı. 1461 Trabzon, Bucaspor, Konyaspor, Adanaspor ile amansız bir play-off yarışı vardı. Ligin son haftasına 6.sırada giren Şimşekler, ligde kalmayı garantileyen Samsunspor’a konuk oluyordu. 14.dakikada Samsunsporlu Kemal’in orta sahadan attığı ara pas ilk önce Ufukhan’ın, sonra da Burak’ın ayağından sekip ağlarla buluşacaktı. İlk yarıyı 1-0 yenik tamamlayan mavi-lacivertliler, ikinci yarıda ağırlığını koyup 60’da Erçağ’la golü bulsa da Konyaspor’un Ankaragücü’nü 1-0 yenmesiyle 7. sırada kalıyor ancak 1461 Trabzon statü gereği üst lige çıkamayacağı için play-off oynama hakkı elde ediyordu. Play-off'ta Manisaspor ile karşılaşan Mavi Şimşekler, ilk maçı evinde 2-0 kaybedince deplasmanda aldığı 1-1 beraberlik onlara yetmemiş ve yine Süper Lig hayallerine veda etmek zorunda kalmıştı.

2014-2015
        Sezona şampiyonluk parolasıyla giren Adana Demirspor, ilk 2 hedefini başaramayıp ligi 56 puanla 4. sırada bitirip play-off'ta Antalyaspor'un rakibi olmuştu. Deplasmanda oynadığı ilk maçta Sezer Badur (2) ve Emrah Başsan'ın golleriyle 3-0 mağlup olan Mavi Şimşekler, rövanş maçını Adülkerim Bardakçı ve Özgürcan Özcan'ın golleriyle 2-0 kazansa da sezonu yine hüsranla bitirmek zorunda kalıyordu.

Hazırlayan: Erkan ADAY
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder