18 Mayıs 2016 Çarşamba

Süper Lig'e Son Bilet!


Multigroup Alanyaspor
        Alanyaspor, sezon başında iyi bir kadro iskeleti olan ve geçtiğimiz sezon ki kadroyu büyük ölçüde koruyan ekiplerden biriydi. Sezona Erhan Altın yönetimde giren Antalya temsilcisi, Erhan Altın'la alınan kötü sonuçlar nedeniyle ligin 5. haftasında Erhan Altın ile yollarını ayırdı. Ligin 7. haftasında göreve gelen isim ise Alanyaspor'a yabancı olmayan ve geçtiğimiz sezonda Alanyaspor ile iyi işler yapan Hüseyin Kalpar'dı. Hüseyin Kalpar ile Alanyaspor ligin genelinde çok iyi performanslar sergiledi. Ligde ilk ikide son haftaya kadar bulunan Alanyaspor, Giresunspor ile 2-2 berabere kalarak dramatik bir şekilde bir anda kendini Play-Off potasında buldu. Alanyaspor'un sezon genelinde en etkili isimleri; Tayfur Bingöl, Jonathan Ayite, Sinan Özkan ve takıma ikinci devrede katılan Emre Akbaba oldu. Bu saydığım isimlerden; Tayfur, Ayite ve Emre Akbaba zaten bu ligin üstünde futbolcular. Bu üçlü sezon boyunca tam 43 gole direkt etki etti. Tayfur Bingöl sol kanattaki bindirmeleri, Emre'nin zeki ve teknik oyunu ve Ayite'nin bitiriciliği Alanyaspor'un hedefe oynamasında etkiliydi. Alanyaspor'un orta alanında ise ikinci devrede takıma katılan bu ligin iyi isimlerden Galip Güzel ve son iki sezondur takımda bulunan Deniz Vural forma giyiyor. Bu ikili defansif yönleri güçlü olan ve kesici rol oynayan futbolcu tiplerinde değiller. Bu sezon boyunca Alanyaspor'un orta sahasının yumuşak olmasının göstergesi. Eğer Alanyaspor Galip'in partnerini Attamah, Renan, Sedat Ağçay gibi kesici ve defansif bir isimden oluştursa takım daha az pozisyon verebilir ve ilk ikiden direkt çıkabilirdi.

        Alanyaspor'un sol bekinde ikinci devre takıma dahil olan ve yine hücum yönü yüksek olan Özgür Çek forma giydi. Özgür'de kanımca bu ligin üzerinde potansiyeli olan bir isim. Özgür'ün hızı ve ileriye oynama yönleri çok iyi. Sezon boyunca sağ bekte ise bu ligin istikrarlı beklerinden Caner Arıcı forma giydi. Caner de bu sezon oldukça etkili bir performans sergiledi. Gelelim Alanyaspor'un kanayan yarası defansın ortasındaki ikiliye. Alanyaspor sezonun ilk devresinde defansın ortasında genellikle Ahmet Kesim ve Emre Can Coşkun ikilisini kullandı. Takıma ikinci devrede Soro ve Sezer Özmen gibi üst düzey stoperler alınınca Emre Can Coşkun Giresunspor'a gitti. Soro alındı fakat alındıktan kısa süre sonra uzun bir sakatlık dönemi yaşayarak sezonun geri kalanında Alanyaspor Soro'dan yararlanamadı. Sezonun ikinci devresinde defansın ortasındaki ikilide bir türlü istikrar yakalamayan Alanyaspor, bu mevkide Sezer-Sulley, Sezer-Ahmet, Ahmet-Sulley gibi ikilileri sürekli kullandı. Bu istikrarsızlık orta sahanın kolay geçilmesi gibi defansında kolay geçilmesine sebep oldu. Alanyaspor, sezon boyunca ligin en etkili hücumlarını yaparken liginde en etkisiz defanslarından birisine sahip oldu. Alanyaspor'un artı ve eksilerine gelecek olursak; Alanyaspor cidden ligin en üst düzey hücum güçlerinden birisine sahip ve bu güç her takıma her an gol atabilecek potansiyele sahip. Eksik yönleri ise belirttiğim gibi orta sahadaki yumuşaklık ve defanstaki istikrarsızlık sebebiyle takımın oldukça fazla pozisyon vermesi.


Adana Demirspor
        Adana Demirspor, bu sezon 21 yıllık Süper Lig hasretini bitirmek adına sezona çok ciddi rakamlarla ve iyi bir kadroyla girdi. Ama sezon boyunca hem Osman Özköylü hem de Tayfur Havutçu dönemlerinde gösterilen istikrarsız performanslar bu sene ilk ikiden direkt Süper Lig'e çıkma şansını kaybettirdi. Takıma en son gelen isim olan Yılmaz Vural ise futbolcuları taraftarlarla tekrar barıştırma noktasına getirerek tekrar camiayı ayağa kaldırmayı başardı. Adana Demirspor yönetimi Play-off'lar öncesinde takımı Yılmaz Vural'a bırakarak bence çok iyi bir hamle yapmış oldu. Zira takım Tayfur Havutçu nezaretinde çok moralsiz, formsuz ve taraftarlar küsmüş bir konumdaydı. Yılmaz Vural etkisi ise takımı tekrar bütün haline getirdi. Play-off'larda şüphesiz Adana Demirspor'un en büyük kozları Tiago, Burak Çalık, Anıl Taşdemir ve ligin gol kralı Mickael Pote olacaktır. Pote bu sezon tam 20 gol atarken Burak Çalık ise 12 golle onu takip etti. Burak-Tiago-Pote üçlüsü skora her an etki edebilecek potansiyele sahipler.

        Orta sahada ise Attamah bu sezon çok formsuz ve çoğu maçı geçen seneki kredisiyle oynadı. Attamah'ın partneri ise ya İbrahim Dağaşan ya da İbrahim Moro olacaktır. Defans hattına baktığımız zaman oldukça yaşlı olan bekler yaşlarına aldanmaksızın ligin ikinci devresinde iyi performans sergilediler. Sağ bekte oynayan Kaptan Murat Akyüz, ligin ilk devresindeki sağ bek sorununa ikinci devrede takıma katılarak çare oldu. Sol bekte ise Ahmet Burak Solakel, hücuma da yaptığı desteklerle taraftarın sevgilisi oldu. Tandemdeki ikili ise Onur Akbay ve Barış Başdaş olabilir. Onur ve Barış sezonun ikinci yarısında takıma dahil oldu ve Onur'un şuana kadar gösterdiği başarılı performans taraftara oldukça güven sağladı. Göztepe'den kiralanan Barış Başdaş ise Yılmaz Vural geldikten sonra forma şansı bulmayı başardı ve sadece iki kez forma giydi. Adana Demirspor'a ikinci yarıda katılan ve gösterdiği performansla herkesin beğenisini kazanan Fevzi Elmas ise kalesinde güvenle duruyor. Adana Demirspor takımının genel anlamda hücum hattı çok iyi ama takım geri tarafta ise ne yazık ki çok pozisyon veriyor. Özellikle en son oynanan Altınordu ve Erciyesspor maçlarında bunun örneklerini çok gördük. Adana Demirspor'un en zayıf noktası ise kontralar. Malatyaspor, Denizlispor, K.Erciyesspor, 1461 Trabzonspor başta olmak üzere birçok takım kontra ataklarını iyi kullanarak bu sezon Adana Demirspor'a goller atmayı başardılar.


Balıkesirspor
        Balıkesirspor, küme düştükten sonra sezona geçtiğimiz sezon Giresunspor'da iyi işler yapan Erkan Sözeri ile girdi. Erkan Sözeri ile ligde 8 haftada 6 beraberlik, 1 galibiyet ve 1 mağlubiyet alan Balıkesirspor'da Erkan Hoca ile yollar ayrıldı. Erkan Sözeri'nin ardından takımın başına geçen Fikret Yılmaz ise Balkes'i tam 8 hafta namağlup tutarak 4 galibiyet, 4 beraberlik aldı. Fakat bu güzel geçen 8 hafta sonunda üst üste gelen kötü sonuçlar Fikret Hoca'nın da sonunu getirdi. Fikret Hoca'dan boşalan koltuğa ise yine tecrübeli bir isim olan Reha Erginer getirildi. Reha Hoca ile Balıkesirspor adını Play-Off'a son hafta da yazdırmayı başardı. Balıkesirspor, sezon genelinde çok zor kaybeden bir takım görüntüsü çizdi. Özellikle iç sahasını tam bir kale gibi kullanarak iç sahada sadece bir kez mağlup oldu. Balıkesirspor'un genel anlamda orta sahası çok dirençli ve katı bir görüntü çizdi. Eray Ataseven-Ragıp Başdağ ikilisi iyi bir performans ortaya koydular. Balkes'in yine defansı da oldukça sağlam durdu. Takımın ligin en az gol yiyen ekibi olmasında defansın ve defans önündeki Ragıp-Eray ikilisinin aslan payı bulunuyor. Balıkesirspor'un sezon boyunca kalecisi Vukovic de etkili performanslar ortaya koydu. Taraftarın sevgsilisi de olan Vukovic, her maç sonunda taraftarına üçlü çektiriyor. Balıkesirspor'un defansı bu kadar iyiyken forvet hattı bir o kadar kısırdı.

        Özellikle ilk devrede takımdan ayrılan Muğdat'ın yokluğu bir hayli hissedildi. Zeefuik tek başına o kadar da iyi bir performans ortaya koyamadı. Balkes'in bu sezon hücum anlamında en etkili ismi olan Kerim Avcı ise bundan 3 hafta önce kadro dışı kaldı. Kerim, 10 numara pozisyonunda bu sezon çok etkiliydi ve 8 gol, 4 asistlik bir performans ortaya koydu. Bir diğer kadro dışı kalan isim ise yine takımın etkili kanatlarından Yiğit Gökoğlan oldu. Yiğit'te ortaları ve bindirmeleriyle oynadığı dönemlerde iyi performanslar sergiliyordu. Balıkesirspor'un sol açığında Play-Off'larda Dilaver Güçlü'yü izlememiz muhtemeldir. Dilaver bu sezon sakatlıklarla çok boğuştu ama oynadığı dönemlerde yine etkili bir isimdi. Sağ açıkta ise Gençlerbirliği'nden gelen genç Berat Tosun oynar. Berat takıma katıldıktan sonra adeta bal yapamayan arı gibi çok çalıştı ama bir türlü skor anlamında takıma katkı sağlayamadı. Orta saha ikilisi bahsettiğim gibi dirençli ve katı olan Ragıp-Eray'dan oluşur. Bu ikili rakiplere çok geçit vermeyebilir. Sol bekte eski Manisasporlu Bülent Cevahir forma giyer. Bülent'in de hücum yönü yüksektir. Sağ bekte ise Fenerbahçe alt yapısından yetişen Okan Alkan forma giyebilir. Okan oldukça tempolu ve hızlı bir bek. Defanstaki ikili ise Glumac ve İlhan Eker olur. İkisi de cidden iyi performanslar sergilediler. Balıkesirspor'un sezon boyunca en büyük artısı takımın iyi defans yapması, zor kaybetmesi ve orta sahadaki direnci oldu. En büyük eksileri ise gol yollarında ve kanatlarda yaşanan verimsizlik oldu. Kerim Avcı tekrar affedilip Play-Off'larda forma giyebilse hücum anlamında Balkes adına her şey daha iyi olabilirdi.


Vartaş Elazığspor
        Elazığspor, bu sezon PTT 1.Lig'de en çok teknik direktör değiştiren ekip olarak dikkat çekiyor. Bordo beyazlı takım çektiği büyük maddi sıkıntılar nedeniyle tam beş teknik direktör değiştirdi. Bunun yanı sıra Elazığspor'un sezonun ilk yarısındaki kadroda bulunan Serdar Özbayraktar, Murat Akyüz ve Cleyton gibi etkili isimlerin Ocak ayında takımdan ayrılması da takımı olumsuz etkiledi. Özellikle Cleyton ve Serdar Özbayraktar, Elazığspor'un ilk devredeki etkili performans sergilemesinde direkt etkili olmuşlardı. Nedeniyse bu iki futbolcunun da skora etki eden yapıda bulunmaları. Sezonun ilk devresinde çalışan Teknik Direktörler'den takıma en çok verim sağlayanı şüphesiz Bayram Bektaş oldu. Elazığspor'un bu sezon bulduğu iyi siyahi futbolcuları getiren de yine Fransız lobisiyle Bayram Bektaş'tı. Sadece iyi kadro kurmakla kalmayan ve o kadroyu iyi de oynatan Bayram Hoca, sezonun 12. haftasında koltuğu İbrahim Üzülmez'e devretti. İbrahim Hoca da tıpkı Bayram Bektaş gibi takıma olumlu etki ederek iyi performans sergiledi ve sonunda o da tıpkı yine Bayram Bektaş gibi maddi sıkıntılar nedeniyle görevi bıraktı. Sonrasında gelen isimlerden İlhan Aydın bir, Coşkun Demirbakan ise beş hafta görevde kaldılar. Göreve en son gelen ve şuanda da takımın başında olan Ogün Temizkanoğlu ise takımıyla birlikte Play-Off'tan Süper Lige yükselme derdinde. Elazığspor, Ogün Temizkanoğlu geldikten sonra iyi bir ivme yakaladı ve bu kadar olumsuz duruma rağmen takım Play-off'lara kalarak taraflı, tarafsız herkesin takdirini kazandı. Elazığspor'un Cleyton ve Serdar Özbayraktar'ı kaybetmesinin ardından takımdaki en etkili isim Halil Akbunar oldu. Takımdaki bir diğer etkili isim Tom ise ilk devrede takıma skor anlamında çok iyi katkılar sağladı fakat bu performansını ikinci devreye yayamadı. Tom, ilk devrede tam 7 asistle takıma önemli katkılar sağlamıştı.

        İkinci devrede genç sol açık Halil Akbunar, ikinci devre başladığından bu yana tam 7 asist ve 3 golle skor anlamında takımına büyük katkı sağladı. Sadece Halil değil, orta sahadaki Segbefia, genç ve potansiyeli yüksek Traore ve Binya da takımın temel olarak iyi isimleriydi. Elazığspor'un yine Play-Off'taki en kilit ismi Halil olabilir. Orta saha merkezde ise hücuma iyi katkılar sağlayan Murat Kayalı ve orta sahada iyi tempo yapabilen Traore yine takımları adına ön plana çıkabilirler. Elazığspor'un defans dörtlüsünde ise; Onur Güney, Murat Kalkan, Mehmet Yiğit ve Hakan Bilgiç sezon boyunca oynadılar. Sol bek Onur Güney ve sağ bek Hakan Bilgiç açık pozisyonlarından devşirmeler. Bunun artı yönü iyi hücuma kalkabiliyorlar, etkili ortalar açabiliyorlar. Eksi yönleri ise defansif aksiyonları tam anlamıyla iyi yapamıyorlar. Tandemdeki ikili Murat Kalkan ve Mehmet Yiğit ise sezon boyunca istikrarsız oynadılar. Murat zaten aslen sol bek mevkinde forma giyiyor ama Elazığspor'da o da stopere evrildi. Elazığspor'un kalesinde ise sezon boyunca tecrübeli eldiven Serdar Kulbilge forma giymişti. Fakat Ogün Hoca, son haftalarda genç Çağlar'a forma şansı verdi. Elazığspor'da genel olarak kadro istikrarı sağlanabilmiş değil. Bir hafta sağ açıkta Tom'u izlerken, bir diğer hafta başka bir ismi görmek mümkün. Aynı şekilde forvetteki ikili de öyle. Bir hafta Chehouidi-Ümit, başka bir hafta ise Kenan-Chehoudi ikilisi çıkabiliyor. Elazığspor'un bana göre sezon boyunca en büyük eksisi yan toplar oldu. Takım sezon boyunca kalesinde gördüğü gollerin bir çoğunu yan toplardan yedi. Eğer buna bir çare bulunmazsa Play-Off'ta duran ve yan toplarda çok zorlanabilirler. Elazığspor'un attığı gollerin büyük bir kısmı ise sol taraftan kontra ataklarla geldi. Sol taraftaki etkili isim Halil Akbunar bu gollerde ön plana çıkan isim oldu.

Hazırlayan: Uğur YILMAZ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum:

  1. Balıkesirsporun sadece kadrosunu saymışsısınız bunları biz de biliyoruz kapalı kutu deyip gecseydiniz daha iyiydi

    YanıtlaSil