4 Haziran 2016 Cumartesi

Takım Analizi: Arnavutluk

        Avrupa Futbol Şampiyonası Elemelerinde 5 ülkeden oluşan I Grubu'nda yer alan Arnavutluk grubu 2. sırada bitirerek tarihinde ilk kez büyük turnuvada yer almanın sevincini yaşıyor.

        Portekiz, Danimarka, Sırbistan gibi kağıt üstünde kendilerine nazaran daha iyi olan ve Ermenistan gibi kendine denk ülke ile aynı grubu oluşturan Arnavutluk, çıktığı 8 maçta; 4 galibiyet, 2 beraberlik, 2 yenilgi alarak 14 puan toplayıp turnuvaya direkt katılma şansı elde etti. Turnuvaya katılmasının yanı sıra, Portekiz'e grupta tek yenilgisini tattıran ve olaylı Sırbistan maçı Arnavutluk adına grupta akılda kalan diğer durumlar oldu. Özellikle Sırbistan-Arnavutluk maçı, UEFA tarafından ''en kritik maç'' olarak belirtilmiş ve çıkan olaylar sebebiyle maç yarıda kalarak tatil edilmişti. Bu olayın ardından yarıda kalan maç Arnavutluk lehine 3-0 sonuçlanmış, Sırbistan'a 3 puan silme cezası gelmişti.

        Euro 2016'ya hazırlık aşamasında yazıya başladığım an 3 hazırlık maçı oynayan Arnavutluk; Avusturya'ya yenilip, Lüksemburg ve Katar'ı yenerek turnuvaya hazırlık sürecini sürdürdü.

Kadro
Kaleci: Etrit Berisha (Lazio), Alban Hoxha (FK Partizani), Orges Shehi (FK Skenderbeu)

Defans: Lorik Cana (Nantes), Mergim Mavraj (Köln), Arlind Ajeti (Frosinone), Ansi Agolli (Qarabag), Naser Aliji (Basel), Elseid Hysaj (Napoli), Frederic Veseli (FC Lugano)

Orta Saha: Andi Lila (PAS Giannina), Taulant Xhaka (Basel), Ergys Kace (PAOK), Amir Abrashi (Freiburg), Migjen Basha (Calcio Como), Burim Kukeli (FC Zürich), Ledian Memushaj (Pescara), Odise Roshi (HNK Rijeka), Emir Lenjani (Nantes)

Forvet: Shkelzen Gashi (Colorado Rapids), Sokol Cikalleshi (Başakşehir FK), Bekim Balaj (HNK Rijeka), Armando Sadiku (Vaduz)

        Yaklaşık olarak 4.5 senedir Arnavutluk Milli Takımı'nı çalıştıran İtalyan teknik direktör Giovanni De Biasi, 21 Mayıs'ta 27 kişilik ön kadroyu açıkladı hemen akabinde Mayıs ayı sonunda Amir Rahmani, Berat Gjimshiti, Herolind Shala ve Milot Rashica'yı kadrodan çıkartıp 23 kişilik net kadrosunu oluşturdu.

        Arnavutluk'un geniş oyuncu havuzu bulunmaması nedeniyle eleme gruplarından bu yana kadrosunda çok büyük farklıklar yok. Kadroda Taulant Xhaka, Etrit Berisha, Elseid Hysaj, Lorik Cana ve Mergim Mavraj gibi isimler göze çarpıyor.

        Giovanni De Biasi'nin hazırlık maçı/grup maçlarında 4-1-4-1 dizilimini genel olarak kullansa da özellikle son hazırlık maçında zannediyorum ceza sahası ve çevresinde hücumsal etkinliği artırmak için bir ismi forvete yakın olarak kullandı. Bunun en muhtemel nedeni kadroya çağırdığı orta saha futbolcularının defansif yönlerinin çok daha kuvvetli olması sebebiyle Giovanni De Biasi'yi bu tercihe itme olasılığını yükseltiyor.

        Arnavutluk'un kaleci tercihi için en büyük aday Lazio forması giyen Etrit Berisha olacak, zaten sakatlık/ceza durumu olması dışında ne Alban Hoxha ne de Orges Shehi'nin onu formasından uzaklaştıracağını düşünmüyorum. Defans 4'lüsü de kaleci gibi klasik seçimlerden oluşağını tahmin etmek zor değil. Defansın sağı Elseid Hysaj'a, solu Ansi Agolli'ye ve stoper tandemi de Mergim Mavraj ve kaptan Lorik Cana'ya emanet olacak gibi gözüküyor. Orta sahada yeri en garanti olan isimler Taulant Xhaka ve Amir Abrashi gibi gözüküyor ancak Ergys Kace, Burim Kukeli ve Ledian Memushaj'ın oynama şansı az değil. Orta saha'nın sağında ise Andi Lila, Odise Roshi ve Shkelzen Gashi arasında kıyasıya bir mücadele olacağını ancak Andi Lila'nın azd a olsa formaya yakın olan isim olacağını düşünüyorum. Sol tarafta ise Ermir Lenjani tek seçenek gibi duruyor. Forvette ilk aday ülkemizde top koşturan koşturan Sokol Cikalleshi, plase Bekim Balaj.

Artıları / Eksileri
        Öncelikle artı yönlerinden bahsedecek olursak, teknik direktör Giovanni De Biasi'nin Arnavutluk'a belli bir savunma anlayışı oturttuğunu söyleyebiliriz. Zaten kadroya baktığımızda hem 1. hem 2. bölgede forma giyen isimlerin ciddi anlamda savunma gücü yüksek oyunculardan kurulu olduğunu görmekteyiz ve hepsi birer görev adamı.

        Eksi yönlerine baktığımızda göze çarpan ilk detay bu tür turnuvalar için oldukça önemli olan tecrübe. Eleme grubunda iyi performans göstermiş olsalar bile tabiri caizse bu tür turnuvaların havası suyu oldukça farklı ve tecrübe önemli bir etken. Tecrübe eksikliğinin yanı sıra hücum anlamında oldukça kısır bir takım olmaları. Eleme grubunda 3-0 lehine sonuçlanan Sırbistan maçı dışında attıkları gol sayısı 7.


Kilit Oyuncular ve Yıldız Adayı
        Bu tür seçimler genel olarak tartışmaya açık olur fakat bana göre Arnavutluk'un bu turnuva için kilit oyuncusu ülkemizde Galatasaray forması da giyen Lorik Cana. Arnavutluk Milli Takımı'nın belki de en çok ''görmüş geçirmiş'' ismi. Kesinlikle teknik direktör Giovanni De Biasi'nin sahadaki en büyük yardımcısı olacak, ayrıca sahadaki görev adamı hüveyetindeki diğer futbolculara da bir komutan gerek. Kaptan Lorik Cana bu iş için biçilmiş bir kaftan

        Arnavutluk'un kadrosuna baktığımız vakit genç bir isim yok ancak mutlaka buraya bir isim yazma mecburiyetinde olduğumuz için tercihim tabiki 22 yaşındaki Elseid Hysaj'dan başkası değil. Geçen yaz döneminde geldiği Napoli'de tam 43 maça çıkan Elseid Hysaj, Arnavutluk'un en güvendiği futbolcuların başında geliyor. Bu sezon gösterdiği performans ile adı transfer iddialarına karıştı ancak turnuvada göstereceği performans hem Arnavutluk hem de kendi kariyeri için belirleyeci bir role sahip olabilir.

Genel Bakış
        Analizin en başında Arnavutluk'un  ilk kez büyük turnuva sevinci yaşadığından bahsetmiştik, bu ilk turnuva sevinçlerini tadında bırakacaklarını düşünüyorum. Kağıt üstünde Fransa, İsviçre ve Romanya'nın gerisindeler, haliyle Arnavutluk grupta elenmeye ilk aday ülke. Ancak Fransa, İsviçre ve Romanya ile birlikte oluşturdukları A Grubu bana biraz eleme maçlarındaki grubu da hatırlatmıyor değil. İşte bu hatırlatmama ''tecrübe'' eksikliği bir duvar örüyor, işleri oldukça zor.

Hazırlayan: Muhammed EKTİ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder