5 Haziran 2016 Pazar

Takım Analizi: İngiltere

        Avrupa Şampiyonası eleme gruplarında E Grubu’nda mücadele eden İngiltere, grubunda oynadığı 10 maçın tamamını kazanarak grup elemelerinin en başarılı takımı oldu. Bu karşılaşmalarda 31 gol atan İngilizler, 33 gol kaydeden Polonya’nın ardından elemelerdeki en golcü takım olmayı başardılar. Eleme gruplarında tüm maçlarını kazanan tek takım olan İngiltere, eleme grubu maçlarında tamamı Slovenya’dan olmak üzere 3 gol yedi ve Romanya ile birlikte eleme gruplarının en başarılı savunma performanslarından birine de imza attı.

        Dokuzuncu kez Avrupa Şampiyonası finallerine katılacak olan İngiltere’nin bu turnuvalarda yarı finalden öteye gidemedi. Daha önce 1968’de üçüncü olan İngilizler, 1996’da evlerinde düzenlenen turnuvanın yarı finalinde Almanya’ya penaltılarla boyun eğdiler.

        Euro 2016’ya katılan takımlar arasında, en yaşlı teknik direktör İngiltere’nin. 68 yaşındaki Roy Hodgson, Euro 2012 ve 2014 Dünya Kupası’nın ardından İngiltere’nin başında üçüncü kez büyük bir turnuvada boy gösterecek.

Kadro
        Kadrosunun tamamı İngiltere Premier Lig’de oynayan futbolculardan oluşan İngiltere’nin yaş ortalaması 26. Genç ve birbirini tanıyan oyunculardan oluşması sebebiyle İngilizlerin saha içinde uyumlu bir görüntü çizeceklerini söyleyebiliriz. İngiltere kadrosunun bir diğer özelliği ise alt yaş gruplarından itibaren kadrodaki oyuncuların sürekli bir arada oynaması.

        Kadronun en dikkat çeken isimleri kuşkusuz Leicesterlı Jamie Vardy. 29 yaşındaki oyuncu ilk kez büyük bir turnuvada milli takım formasını terletecek.

        İyi bir sezon geçirmeyen ve sakatlığı bulunan Jack Wilshere’ın kadroya dahil edilmesi İngiliz medyasında tartışma konusu oldu. Wilshere’ın turnuva kadrosunda yer alıp almayacağı da belirsiz. Ancak bazı otoritelere göre Hodgson, Wilshere’a turnuvadaki maçlarda özel bir görev vereceği ve İngiltere orta sahasından Wilshere’ın kilit bir rol oynayacağı konuşuluyor.

        Sakatlıkları nedeniyle iki önemli isim aday kadroya çağrılmadı. Arsenal’den Oxlade Chamberlain ve Welbeck’in yanı sıra, Manchester United’tan sol bek Luke Shaw da Fransa’ya gidemeyecek önemli isimler olarak göze çarpıyor. Chamberlain ve Shaw’un sakatlıklarının sezon başında ortaya çıkması nedeniyle teknik direktör Roy Hodgson’ın hazırlıksız yakalandığını söylememiz zor. Ancak Mayıs ayının başında takımı Manchester City’nin antrenmanında sakatlanan ve 9 ay sahalardan uzak kalacağı açıklanan Danny Welbeck’in eksikliğinin İngiltere hücum hattını etkilediğini söylememiz gerek.

        Teknik direktör Roy Hodgson, iyi ve formda sezon geçirmiş oyuncuları kadrosunda tercih etti. Tottenham ve Leicester’dan kadroya dahil edilen yeni isimlerin tercih edilmesinde bu neden yatıyor. Arsenal’de forma giyen ve sezonun ikinci yarısını kötü geçiren Theo Walcott’un kadroya çağrılmaması da bu konuda dikkat çeken bir detay.

Kaleciler: Joe Hart (Manchester City), Fraser Forster (Southampton), Tom Heaton (Burnley)

Defans: John Stones (Everton), Garry Cahill (Chelsea), Chris Smalling (Manchester United), Ryan Bertrand (Southampton), Kyle Walker (Tottenham), Nathaniel Clyne (Liverpool), Danny Rose (Tottenham)

Orta Saha: Dele Alli (Tottenham), Ross Barkley (Everton), Eric Dier (Tottenham), Jordan Henderson (Liverpool), Adam Lallana (Liverpool), James Milner (Liverpool), Raheem Sterling (Manchester City), Jack Wilshere (Arsenal)

Forvet: Harry Kane (Tottenham), Wayne Rooney (Manchester United), Jaime Vardy (Leicester City), Marcus Rashford (Manchester United), Daniel Sturridge (Liverpool)

Artıları / Eksileri
        Romanya’nın ardından elemelerdeki en iyi savunma performansını sergileyen İngiltere’nin stoper tandemindeki Stones-Cahill uyumu dikkat çekiyor. Bu sezon İngiltere Premier Lig’de gol kralı olan Harry Kane ve üçüncü sırada yer alan Jamie Vardy’nin hazırlık maçlarındaki uyumu da dikkat çekiyor. Hızlı, tempolu ve baskılı Premier Lig oyununu rakiplerine dikte ettirmek isteyen İngilizler’in en büyük problemi ise rakiplerinin ön alanda yaptığı pres. Rakipleri İngiltere’ye ileri uçtan başlayan bir pres yaptığında, orta saha oyuncularının da kaliteleri ve yaratıcılıklarıyla doğru orantılı olarak İngiltere’nin hücuma çıkma süresi uzuyor ve rakip kaleye olgun bir atak geliştirme planı sekteye uğruyor. Topa sahip olma konusundaki sıkıntıları da bu problemleriyle doğru orantılı.


Kilit Oyuncular ve Yıldız Adayı
        Wayne Rooney, Harry Kane ve Jamie Vardy’den oluşan hücum hattı, rakiplere korku salması adına yeterli bir referansı içinde barındırıyor. Bu sezon 38 gol atan Kane, 36 gol atan Vardy ve 28 gol atan Rooney ile İngiltere’nin hücum hattında alternatifli olduğunu söyleyebiliriz. Liverpool ile iyi bir sezon geçiren Adam Lallana ve Manchester City’den Raheem Sterling’in bulunduğu orta sahası da baskılı ve dinamik İngiliz futbolunun karakteristik özelliğini yansıtan oyuncular.

        Takımın yıldız adayları arasında ise iki isim ön plana çıkıyor. Tottenham’la çok iyi bir sezon geçiren 20 yaşındaki Dele Alli, 33 maçta 10 gol- 9 asistlik performansıyla milli takımı fazlasıyla hak etti. Orta sahada Henderson, Lallana, Milner ve Wilshere’la forma savaşı verecek olan 20 yaşındaki oyuncunun, sezon içindeki çıkışını uluslararası arenaya da taşıması muhtemel.

        Takımın en geç ismi olan 18 yaşındaki Marcus Rashford da sezonun ikinci yarısında Manchester United’da gösterdiği performansla kadroya çağrıldı. Hızı, oyun içindeki sezgileri ve bitiriciliği ile ön plana çıkarak 11 maçta 5 gol kaydeden Rashford, İngiltere’nin turnuvadaki sürpriz golcüsü olabilir.

Genel Bakış
        İngiltere B Grubu'nda, Galler, Rusya ve Slovakya ile mücadele edecek. Gruptaki ilk maçında Rusya ile karşılaşacak. Son yıllarda hem kulüp hem de milli takımlar seviyesinde düşüşte olan İngiliz futbolu için Euro 2016 büyük bir önem taşıyor. Hazırlık maçlarında Almanya’ya karşı aldıkları skor ve oynadıkları futbol ülke geneline umut aşıladı. Ancak takımın genç olması sebebiyle turnuvanın özellikle grup aşamasından sonraki kısımlarında neler yapacakları kestirilemiyor. Bireysel olarak son derece yetenekli futbolcuları bünyesinde barındıran İngiltere’nin gruptan çıkacağını ve fikstüre göre yarı finali görebileceğini düşünüyorum.

Hazırlayan: Anıl YAZAR
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder