4 Haziran 2016 Cumartesi

Takım Analizi: Romanya

        Fransa’da düzenlenecek olan turnuvanın açılış maçında Fransa’yla karşılaşacak olan Romanya, Avrupa futbol şampiyonasına beşinci kez katılıyor. Daha önce sadece 2000’de Hollanda-Belçika ortaklığında düzenlenen turnuvada gruptan çıkmayı başaran Rumenler, çeyrek finalde İtalya’ya kaybetmişti.

        Elemelerde F Grubu’nda yer alan Romanya, grubunu mağlubiyet almadan, 5 galibiyet, 5 beraberlikle tamamladı ve Kuzey İrlanda’nın ardından ikinci oldu. Romanya bu maçlarda yediği iki golle, elemelerdeki en iyi savunma performansını sergiledi.

        Teknik direktör Anghel Iordanescu, Romanya’nın başında dördüncü defa büyük bir turnuvaya gidiyor. 1994 ve 1998’de Dünya Kupası’na ve 1996’da da Avrupa şampiyonasına katılan 66 yaşındaki teknik adamı en başarılı performansını, 1994’te çeyrek finale ulaşarak gerçekleştirmişti.

Kadro
        Kadrosu incelendiğinde, Türk futbolseverlerin yakından tanıyacağı isimler Romanya milli takımının kadrosunda yer alıyor. Gençlerbirliği’nden Bogdan Stancu, Osmanlıspor forması giyen Gabriel Torje kadroda. Yine bu sezon ülkemizde Gençlerbirliği forması giyen Iasmin Latovlevici ve Osmanlıspor’da forma giyen Raul Rusescu, takımın ilk açıklanan 28 kişilik aday kadrosuna da dahil edilmedi.

        Yaş ortalamasının 29 olduğu Romanya’da en önemli eksik, son yıllarda yaşadığı sakatlıklarla kariyeri düşüşe geçse de önemli gol silahlarından biri olan Marica. Sakatlığı nedeniyle Euro 2016’yı kaçıracak olan Marica’nın yokluğunda, elemelerde de takımın gol yükünü çeken Bogdan Stancu en önemli gol kozu olacak. Savunma güvenliği her daim ön planda bulunan Romanya’da, Napoli’de forma giyen Chiriches ve Katar’da forma giyen Grigore defansta tandemin değişmez isimleri olarak dikkat çekiyor. Hücum hattında ise tek forvetin arkasında serbest bir hücum oyuncusu ve savunma ile hatların yakın tutulduğu kalabalık bir orta saha teknik direktör Iordanescu’nun tercihi oluyor.

Kaleci: Ciprian Tatarusanu (Fiorentina), Costel Pantilimon (Watford), Silviu Lung (Astra Giurgiu)

Savunma: Cristian Sapunaru (Pandurii Targu Jiu), Alexandru Matel (Dinamo Zagreb), Vlad Chiriches (Napoli), Valerica Gaman (Astra Giurgiu), Cosmin Moţi (Ludogorets), Dragos Grigore (El-Sailiya), Razvan Rat (Rayo Vallecano), Steliano Filip (Dinamo Bükreş)

Orta saha: Mihai Pintilii (Steaua Bükreş), Ovidiu Hoban (Hapoel Beer Sheva), Andrei Prepeliţa (Ludogorets), Adrian Popa (Steaua Bükreş), Gabriel Torje (Osmanlıspor), Alexandru Chipciu (Steaua Bükreş), Nicolae Stanciu (Steaua Bükreş), Lucian Sanmartean (El-İttihad)

Forvet: Claudiu Keșerü (Ludogorets), Bogdan Stancu (Gençlerbirliği), Florin Andone (Cordoba), Denis Alibec (Astra Giurgiu)

Artıları / Eksileri
        Analizin başında da belirttiğim gibi takımın en büyük artısı ve kozu savunması. Hatların birbirine yakın tutulduğu bir oyun anlayışıyla, takım savunmasını çok iyi yapan Rumenler, güçlü ve fizikli savunma oyuncularıyla bu alanda etkili gözüküyor. Ancak madalyonun diğer yüzüne baktığımızda eleme grubunda oynadığı 10 maçta attığı 11 golle de aynı zamanda üretkenlik açısından sınırlı bir görüntü çiziyor. Son yıllara bakıldığı zaman, bu tarz turnuvalarda savunmasıyla başarılı olmuş –hatta şampiyon olmuş (Yunanistan)- takımlara rastlamak mümkün. Ancak öncelikle rakipleri durdurmaya yönelik bir oyun anlayışıyla, geriye düştükleri maçlarda skoru çevirme konusunda sıkıntı yaşamaları muhtemel.


Kilit Oyuncular ve Yıldız Adayı
        Romanya milli takımında savunma öncelikli futbol anlayışıyla birlikte tek bir ismin öne çıktığını söylemek zor. Ancak Ludogorets forması giyen ve 29 maçta 16 gol atan Cladiu Keserü ile Gençlerbirliği’nden tanıdığımız Bogdan Stancu takımın öne çıkan isimleri olarak gözüküyor. Fiorentina’da forma giyen ve bu sezon 14 maçta kalesini gole kapatan kaleci Tataruşanu ve tecrübeli sağ bek Sapunaru da takımın güven veren isimlerinden.

        Savunmada ise sol bek Razvan Rat tecrübesiyle teknik direktör Iordanescu’nun güvendiği isimlerden bir diğeri. Onun yedeği olan 22 yaşındaki Filip, önliberoda da görev alması nedeniyle teknik ekip tarafından tercih edildi ve Fransa vizesini alan isimlerden oldu.

        Steaua Bükreş’te forma giyen 23 yaşındaki Nicolae Stanciu ve İspanya 2.Ligi'nde Cordoba formasıyla iyi bir sezon geçiren 23 yaşındaki Florin Andone, Rumenlerin ilerleyen yıllarda patlama beklediği isimlerden. Takımın en genç iki futbolcusu olan Stanciu ve Andone’un dışında bu sezon Romanya şampiyonu olan Astra Giurgiu takımının 25 yaşındaki forveti Denis Alibec de gösterdiği performansla milli formayla ilk kez büyük bir turnuvada boy gösterme şansı yakalayan isimlerden.

Genel Bakış
        A Grubunda Fransa, İsviçre ve Arnavutluk’la mücadele edecek olan Romanya için turnuvanın ilk maçında ev sahibi Fransa ile karşılaşmak bir dezavantaj olacak. Fransa’nın kayıp yaşamaması halinde İsviçre ile gruptan çıkmak için yarışacaklarını söylersek, savunmalarına olan güvenleriyle sahaya çıkacaklar. Daha önce katıldıkları turnuvalarda her zaman futbolseverlerin sempatisini kazanmış olan Rumenler, aldıkları sürpriz sonuçlarla da adlarından fazlasıyla söz ettirmişlerdir. Uzun süredir milli takım olarak Avrupa arenasında silik kalan ve lakapları Tricolorii yani Üç Renkliler olan Rumenlerin, İsviçre’yi geçerek gruptan çıkacağını ve çeyrek finalin kapısına dayanacağını düşünüyorum.

Hazırlayan: Anıl YAZAR
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder