5 Haziran 2016 Pazar

Takım Analizi: Slovakya

        Slovakya, tarihinde ilk defa bir Avrupa Şampiyonası'na katılıyor ve bu onların ikinci büyük turnuvası olacak. Elemelerden grup ikincisi olarak geldiler. Ukrayna'nın 3 puan önünde bitirmek şüphesiz ki kayda değer bir başarı onlar adına. Elemelerin ilk yarısında aldıkları İspanya ve Ukranya galibiyetleri zaten ellerini güçlendirmişti. Elemelerin devamında da bir Belarus yenilgisi dışında beklenmedik bir mağlubiyet yaşamadılar. Son oynadığı hazırlık maçlarında Almanya ve Gürcistanı deviren, özellikle Almanya galibiyeti ses getiren Slovaklar son 2 yılda oynadığı 17 maçta sadece 2 mağlubiyet aldı.

Kadro
        Slovaklar turnuva bazında tecrübeli bir ekip olmasalarda son yıllarda git gide yükselen bir grafiğe sahipler. Fiziksel olarak son derece diri bir takım ve takım savunmasını belli bir sisteme oturtmayı başardılar. Tabi ki savunmadaki en önemli isimleri Skirtel. Liverpool'un tecrübeli stoperi doğal olarak el üstünde tutuluyor. Özellikle Rus liginin hatırı sayılır stoperlerinden Hubocan'la beraber güvenveren bir ikili oluyorlar. Pekarik, Durica,Salata ve Gyomber savunmada forma şansı bulması diğer muhtemel isimler.

        Elemelerdeki anlayışa bakarsak çift ön libero oynamaları kesin gibi. Milan'da formayı kapan Kucka burada da iki yönlü kimliğiyle iş görecektir. Onun yanındaysa elemelerde genellikle Pecovsky'i görsek de 92'li Hrosovsky ondan formayı alma şansına sahip. Jan Kozak hangisini tercih eder tahmin etmek güç. Tabi ki Slovakların yıldızı Marek Hamsik oraganizasyonel olarak takımın en önemli oyuncusu. Jan Kozak ona sistemin izin verdiği maksimum serbestliği tanıyor. Slovakya'nın ofansif etkisini etkileyen en önemli faktör Hamsik'in sahaya yansıttıkları olacaktır.

        Slovak takımının kulüp kariyerinde bekleneni bir türlü yakalayamayan Weiss takım takım gezmeye devam ediyor,son durağıysa Katar. Her ne kadar beklenen etkiyi kariyerinde yaratamasa da Weiss takımın fark yaratma yönünden en önemli kozlarından biri olacak. Robert Mak, PAOK'da çok iyi bir sezon geçirdi, gol yollarında da etkili olduğunu göze alırsak onun skor katkısı olası bir başarıyı mümkün kılabilir. Bu iki ismin alternatifleri Slovakların büyük umutları beslediği Ondrej Duda ve iyi tanıdığımız Miroslav Stoch.

        Slovaklar turnuvaya sadece iki santraforla gidiyor. Adam Nemec kulübü Willem'de oynadığı 10 maçta gol atamadı ve koca bir sezonu golsüz geçti. Dolayısıyla Almanya maçında da fark yaratan Michal Duris turnuvada formanın büyük ihtimalle sahibi olacak. Plzen'de sezon boyu önemli katkı verdi, turnuvada o da bulacağı gollerle etkili bir görüntüye ulaşabilir. Oturmuş bir sisteme sahip olan Slovakya futbolseverleri şaşırtabilir.

Artıları / Eksileri
        Dengeli ve sistemli bir takımlar, takım savunması konusunda çok iyiler. Skirtel savunma açısından tecrübeli bir lider, Hubocan'la beraber oynayınca iyi bir ikili oluşturuyorlar. Hamsik'in liderliğinde üretkenlik problemleri ortadan kalkıyor. Halkın gördüğü en iyi jenerasyon belki de son turnuvasına katılıyor ve ülkede üyük bir kenetlenme var. Bunlar takımın artı yönleri.

        Eksi yönlerine gelecek olursak; kadro kaliteleri İngiltere ve Rusya'ya göre daha düşük. Sadece ikinci büyük turnuvaları, bu seviye için tecrübesiz sayılırlar. Fark yaratabilecek sayılı oyuncularından Stoch turnuvaya çok formsuz geliyor. Hamsik'e muhtaç bir oyun yapıları var. Uzun süre sonra Vittek milli kadroda yok ve kadroda net bir santraforları da yok. Duris bekleneni aşamazsa hayal kırıklığı yaşayabilirler.


Kilit Oyuncular ve Yıldız Adayı
        Marek Hamsik, kilit oyuncu kelimesini tam olarak karşılıyor. Napoli'de üstlendiği rolün de fazlasına sahip milli takımda. Bu yıl Napoli'de fark yaratmayı başardı. Eğer Slovaklar bir sürpriz yaparsa en büyük rol şüphesiz onun olacaktır. Hamsik kadar kritik olmasa da Skirtel'in takımda önemi tartışılmaz. Savunmanın bel kemiği kavramını Skirtel, Slovakya için tam anlamıyla karşılıyor.

        Takımın yıldız adayı Ondrej Duda, 1994'lü bir yetenek. İki senedir Legia Varşova'da fark yaratmayı başarıyor. Takımında forvet arkası olarak görev alsa da Kozak onu kanatlarda da kullanıyor. Topla çok çabuk ve tekniğiyle dikkat çekiyor. Mutlaka süre bulacaktır, bu süreyi nasıl değerlendireceği bundan sonraki kariyeri için de ciddi önem arz ediyor.

Genel Bakış
        Slovakya; İngiltere, Galler ve Rusya'yla aynı grupta yer alıyor. İngilizler grupta açık favori ancak Rusya, Slovaklardan sadece bir kaç adım önde. Galler'i biraz daha diğerlerine göre kapalı kutu kabul edersek, İngilizlerin haricindeki 2. ve 3. kim olur diye net konuşmak imkansız. Bu kadar kenetlenmiş bir takım olarak istediklerini sahaya yansıtırsa gruptan çıkabilirler. Özellikle üçüncülerin de gruplardan çıkabilmesi burada çok büyük önem taşıyor. Grup sonrasıyla ilgiliyse pek olumlu konuşmak mümkün değil. Turnuvada kadro kalitesi olarak onlardan net bir şekilde daha üstün takımlar var ve eğer şansları bir hayli yaver gitmezse çeyrek finali ve sonrasını görmeleri pek mümkün görünmüyor.

Hazırlayan: Utku YÜCEL
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder