6 Haziran 2016 Pazartesi

Takım Analizi: Polonya

        Polonya turnuvaya çok özgüvenli geliyor. Grubu 22 puanla tamamlayan Almanya'nın arkasından 21 puanla ikinci tamamladılar. İrlanda ve İskoçya 3. ve 4. torbalara göre iddialı sayılabilecek takımlar olsalar da Polonya'yı zorlayamadılar bile. Elemeleri 6 galibiyet, 3 beraberlik ve 1 mağlubiyetle kapattılar. Hazırlık maçlarında da sağlam bir görüntü verdi kırmızı-beyazlılar.

Kadro
        Polonya geçen turnuvada izlediğimiz kadrodan çok daha farklı bir kadroyla gelmiyor Fransa'ya. Kaleciler belki de Adam Nawalka'nın  kararının en çok tartışıldığı pozisyon. İki kalecisi de dünya standartlarında performans gösteriyor uzun yıllardır. Szczesny Arsenal'de her zaman Fabianski'nin bir adım önünde olmayı başardı. Uzun yıllar boyunca hep daha fazla forma şansı bulan isim oldu. Çok enteresan bir şekilde Polonya'da durum tam tersi. Şu an ikisi de farklı takımlarda oynasalar da 31 yaşındaki Fabianski tercih edilmesi daha muhtemel isim gibi gözüküyor.

        Defansta Glik en önemli isimleri. Son dönemde Torino'daki performansıyla transfer piyasasında da çok rağbet görüyor. Partneri Pazdan veya Jodlawiec olacaktır. İkisi de Glik'le uyum göstermek de zorlanmıyorlar. Piszczek, Dortmund'da yıllardır bir standart yakaladı. Ne kadar etkili bir ofansif bek olduğunu hepimiz de biliyoruz zaten.

        Orta sahanın ortasında takımın en önemli oyuncularından olan Krychowiak, Sevilla'da gösterdiği performansla çok takdir topladı. La Liga'nın sayılı orta saha oyuncularından biri olduğu net ve takımın organizasyon yükünü taşıyacak en önemli oyuncu. Onun performansı Polonya'nın performansıyla doğru orantılı olacaktır. Onun yanında oynamaya aday bir çok aday var. Nawalka maçtan maça Krychowiak'ın yanında farklı isimleri tercih edebilir. Grosicki ve Kuba Blaszczykowski kenarlarda görev alacak oyuncular. Kuba, Fiorentina'da en iyi sezonunu geçirmedi ama milli takım formasıyla gördüğü ilgi çok farklı. Belli bir ritim yakalarsa özellikle patlayıcılığı belirleyici olabilir. Grosicki çok iyi tanıdığımız bir oyuncu. Sivasspor'da fazlasıyla dikkat çektikten sonra gittiği Rennes'deki en iyi sezonunu geçirdi. Onun teknik becerisi Polonya için çok önemli.

        Forvet hattı belki de tüm turnuvanın en iddialı bir kaç taneden biri. Genç yıldız Milik Ajax'da leblebi gibi gol atıyor iki senedir. Onun önündeyse hepimizin çok iyi tanıdığı Robert Lewandowski görev alacak. Takımın yıldızı olmakla kalmayan aynı zamanda dünyanın da en iyi birkaç santraforundan biri olan oyuncu takımının en önemli kozu. Eğer Polonya çeyrek finali görebilirse Lewo gol krallığının da en büyük adaylarından biri olacaktır.

Artıları / Eksileri
        Polonya çok dengeli bir kadroya sahip. Özellikle ileri hattı Milik hariç yıllardır bir arada oynuyor. Gole kolay gidebiliyor olmaları takımı çok kolay havaya sokabiliyor. Lewandowski dünyanın en iyi oyuncularından biri. Eğer standartının da üstüne çıkarsa onu durdurmak çok zor olur. Özellikle Milik'le beraber tehlike boyut atlamış oluyor. Krychowiak da Sevilla'da oynadığı futbolu turnuvaya yansıtırsa çok potansiyelli bir takıma sahip olacak Polonyalılar.

        Ofansif açıdan ne kadar iyi konuşursak konuşalım defansif olarak bazı sıkıntılar yaşamaları muhtemel. Hücum futbolu oynuyorlar ancak savunma da Glik hariç belli bir standart yakalamakta zorlanan oyuncular var. Kaleci belirsizliği sorun yaratabilir ancak hoca muhtemelen ilk maçtan itibaren net tercihini yapacaktır. Oturmuş bir 11'leri var ama yedek kulübeleri katkı vermeye pek müsait değil.


Kilit Oyuncular ve Yıldız Adayı
        Lewo'nun olduğu yerde başka bir kilit oyuncudan bahsedemeyiz heralde. Gol makinesi turnuvada da golleri sıralarsa Polonya gruptan çıkmakta zorlanmayacaktır. Yıldız oyuncularını ülkelerinin takımlarına level atlatıklarını daha önce nadiren de olsa gördük. Bakalım Lewo bunu başarabilecek mi? Tabi ki organizasyon olarak Krychowiak ve savunma bazında da Glik takım için çok büyük önem taşıyor.

        Arkadasiuz Milik sadece 94 doğumlu ve takım için değeri tartışılmaz. Komple bir oyuncu ve potansiyeli inanılmaz boyutlarda. İki senedir Ajax'da tüm dikkatleri üstüne çekiyor. Milik bu turnuvayla beraber dünya devlerine göz kırpmayı başarabilir ve hepimiz bu ismi uzun yıllar boyunca sık sıkı duyabiliriz.

Genel Bakış
        Politik tarihin aradaki tansiyonu devamlı yüksek tuttuğu Almanya ve Polonya aynı gruptalar. Almanya tabi ki grubun en büyük favorisi ancak Polonya'nın, Ukrayna ve Kuzey İrlanda'yı geçmesi en muhtemel durum. İkincilik için en büyük aday onlar ve gruptan çıkacaklarını düşünüyorum. Grup aşamasından sonra eşleşmeler asıl önemi teşkil etse de Polonya herkesi eleyebilecek güce sahip. Çeyrek finali göremezlerse Polonya halkı da benim gibi hayal kırıklığı yaşayacaktır.

Hazırlayan: Utku YÜCEL
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder