6 Haziran 2016 Pazartesi

Takım Analizi: Ukrayna

        2012 yılında evinde düzenlenen şampiyona dışında Avrupa Futbol Şampiyonaları’na katılma başarısı gösteremeyen Ukrayna, elemelerde C Grubunda mücadele etti. İspanya ve Slovakya’nın ardından grubu üçüncü sırada tamamlayan sarı-lacivertliler, 10 maçta yedikleri 4 golle elemelerin en iyi savunma performanslarından birini sergiledi. Play-off’ta Slovenya’yı saf dışı bırakan Ukrayna, 2012’de evinde düzenlediği turnuvada kazandığı tecrübenin ardından Fransa’ya daha hırslı geliyor.

        Teknik direktör Mykhaylo Fomenko da ilk kez böylesine büyük bir turnuvada takımının başında boy gösterecek. Uzun süre Ukrayna liginde çalışan 67 yaşındaki deneyimli teknik adam, takımının savunma anlamında göstereceği performansla çeyrek finali hedeflediklerini belirtiyor.

Kadro
        28 yaş ortalamasına sahip olan Ukrayna’nın kadrosunun büyük kısmı kendi liginde forma giyen oyunculardan oluşuyor. 23 kişilik kadronun 18’i Ukrayna’da oynayan oyuncular. Beşiktaş’tan Denys Boyko, Amkar’dan Bogdan Butko, Sevilla’dan Konoplyanka, Kazakistan’da forma giyen 36 yaşındaki takım kaptanı Anatoliy Tymoshchuk ve Rusya’da oynayan Olexandr Zinchenko takımın lejyonerleri.

        Fomenko takımını genel olarak sahaya 4-2-3-1 düzeniyle sürüyor. Romanya’nın olduğu gibi Ukrayna’nın da en büyük kozu savunma ve yüksek pres güçleri olacak. Grup maçları ve play-off dahil olmak üzere eldivenleri kimseye vermeyen Pyatov’un kaledeki yeri kesin. Sağ bekte 1.85’lik Fedetskiy ve 1.80’lik Rakitskiy-1.98’lik Khacheridi’den oluşan stoper tandemi hava toplarında sarı-lacivertlilere güven veriyor. Savunmanın solu ise Shaktar’da forma giyen 37 yaşındaki Shevchuk’a emanet. Kaleci Pyatov’la birlikte arkadaki savunma beşlisinin yaş ortalaması 32. Fazlasıyla tecrübeli olan savunma hattı teknik direktör Fomenko’nun takımdaki en güvendiği bölge.

        Orta sahada emektar kaptan Anatoly Tymoshchuk ve diğer tecrübeli isimlerden olan Ruslan Rotan göze çarpan isimlerden. Son iki sezondur Dynamo Kiev’de istikrarlı bir görüntü çizen Rybalka da ortasahanın kilit isimlerinden.

        Hücum hattında Konoplyanka’nın desteklediği Yarmolenko, Zozulya ve Seleznyov üçlüsü kağıt üstünde son derece tehlikeli duruyor.

Kaleci: Denys Boyko (Beşiktaş), Andriy Pyatov (Shakhtar Donetsk), Nikita Shevchenko (Zorya)

Defans: Artem Fedetskyi (Dnipro), Vyacheslav Shevchuk, Oleksandr Kucher, Yaroslav Rakytskyi, Bohdan Butko (Shakhtar Donetsk), Yevhen Khacheridi (Dinamo Kiev)

Orta saha: Serhiy Sydorchuk, Denys Garmash, Serhiy Rybalka (Dinamo Kiev), Ruslan Rotan (Dnipro), Taras Stepanenko, Victor Kovalenko (Shakhtar Donetsk), Oleksandr Karavaev (Zorya), Anatoliy Tymoshchuk (Kairat), Yevhen Konoplyanka (Sevilla), Oleksandr Zinchenko (Ufa)

Forvet: Andriy Yarmolenko (Dinamo Kiev), Roman Zozulya (Dnipro), Pylyp Budkivskyi (Zorya), Yevhen Seleznyov (Shakhtar Donetsk)

Artıları / Eksileri
        Ukrayna’nın 2006 Dünya Kupası’ndan sonra katılmayı başardığı ikinci büyük turnuva Euro 2016 olacak. 2012’de kendi evlerinde düzenlenen Avrupa Şampiyonası’na iyi bir başlangıç yaparak İsveç’i 2-1 mağlup etmişler ancak sonrasında Fransa ve İngiltere’ye kaybetmişlerdi. Çok iyi bir sezon geçiren Konoplyanka ve Yarmolenko’nun Avrupa’nın vitrinine çıkarak kariyerlerini farklı bir yöne çevirme hevesi, Ukrayna’ya gol, puan ve tur olarak dönebilir. Takımın pres gücü ve oyuncuların birbirini tanıması da önemli bir artı.

        Takım yumuşak karnı olmasa da düşündürücü yanı, orta sahadaki isimlerin oyununun çift yönünü böylesine büyük bir turnuvada ne derece oynayabilecekleri. 36 yaşındaki Tymoschuk direkt olarak ilk 11’de başlamasa da oyuna sonradan girerek bu bölgedeki soruna tecrübesiyle çözüm üretebilir.


Kilit Oyuncular ve Yıldız Adayı
        Takımın en kilit iki oyuncusu Andriy Yarmolenko ve Sevilla forması giyen Konoplyanka. 7 sezondur Dynamo Kiev forması giyen Yarmolenko, takımıyla bu sezon lig şampiyonluğu yaşarken, Şampiyonlar Ligi’nde de 2.tura çıkma başarısı gösterdiler. 34 maçta 19 gol kaydeden 25 yaşındaki oyuncu, Ukrayna’nın elemelerde de en golcü ismiydi. Uzun boyu ve süratiyle dikkat çeken Yarmolenko, kanatta görev almasına karşın son vuruşlarda son derece başarılı.

        Takımın diğer kilit ismi Sevilla’da oynayan Konoplyanka. Dnipro’daki performansının ardından Sevilla’ya transfer olan 26 yaşındaki oyuncu da Yarmolenko gibi iyi bir sezon geçirdi ve Fransa’ya son derece formda ve moralli geliyor. Bu sezon Sevilla’yla 51 maçta forma giyen bunların 25’ine ilk 11’de başlayan Konoplyanka, bu maçlarda 7 gol 4 asistle oynadı. Milli takım formasıyla da 11 maçta 2 golle oynadı ve ilk 11’in değişilmez isimlerinden oldu.

        Konoplyanka’yı Sevilla’da forma giymesi nedeniyle bir kenara ayırırsak, Fransa’daki turnuva Yarmolenko için büyük bir vitrin olacak. Son dönemde adı sık sık Avrupa’nın üst düzey takımlarıyla anılan Yarmolenko’nun bu yaz göstereceği performans, onun kariyerinin İngiltere, İspanya, Almanya gibi büyük liglere yelken açmasına vesile olabilir.

        Turnuvada Avrupa’nın dev kulüplerinin dikkatli gözlerle izleyeceği bir diğer isim de Viktor Kovalenko olacak. 20 yaşındaki oyuncu Shakhtar Donetsk’te bir rotasyon oyuncusuyken, Alex Teixeira’nın Çin’e transfer olmasıyla önemli sayıda maça çıktı ve her geçen gün yıldızını parlattı. Kendisine Andrea Pirlo ve Toni Kroos’u örnek aldığını söyleyen Kovalenko, Yarmolenko ve Konoplyanka’yla birlikte takımın öne çıkan oyuncularından biri olabilir.

Genel Bakış
        C Grubunda; Almanya, Polonya ve Kuzey İrlanda ile mücadele edecek olan Ukrayna, ilk maçını Almanya ile oynayacak. İlk karşılaşmadan grubun hatta turnuvanın favorisiyle karşılaşmak büyük bir dezavantaj. Grupta Polonya ve Kuzey İrlanda’yla girecekleri mücadeleden galip çıkarak ya da en iyi üçüncüler kontenjanını kullanarak adlarını bir üst tura yazdırmak istiyorlar. Polonya ve Kuzey İrlanda’yla girecekleri mücadeleden galip çıkmaları için yeterli güce sahipler. Konoplyanka ve Yarmolenko gibi iki hızlı kanat oyuncusunun performansı belirleyici olacak. Turnuvanın sürpriz yapma potansiyeli yüksek takımlarından biri olan Ukrayna’nın en iyi üçüncülerden biri olarak son 16’ya kalması muhtemel.

Hazırlayan: Anıl YAZAR
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder