24 Şubat 2017 Cuma

Röportaj: Nurullah Kaya (Mersin İY)


          Transfer Merkezi'nin bugünkü konuğu  “Ben küçükken Mersin İdman Yurdu otobüsü gördüğümde heyecanlanıyordum. Otobüsü görünce; 'Acaba içinde futbolcular var mı? Futbolcuları görebilir miyim?' diye kendi kendime soruyordum “  diyen, şimdilerde ise o takım otobüsün içindeki futbolcuların kaptanı olan Nurullah Kaya

          Nurullah Kaya’yı kısaca tanıyalım… Nurullah Kaya, 30 Temmuz 1986 yılında Batman’da doğdu. 14 yaşındayken Mersin İdman Yurdu altyapısında filiz lisansı çıktı. Mersin İdman Yurdu U21 takımında oynarken, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden ailesi de etkilendi, Nurullah da ailesine destek olmak için futbola ara vermek zorunda kaldı. O dönem Mersin’de bir çay ocağında garsonluk yapmaya başlasa da kısa zaman sonra futbola geri döndü. Mezitlispor ve Adana Demirspor formları giyen Nurullah Kaya, Mersin İdman Yurdu ile 2010-2011 ve 2013-2014 sezonlarında TFF 1.Lig şampiyonluğu yaşamayı başardı. Kariyerinde 282 maça çıkan sol bek Nurullah Kaya, 31 kez fileleri havalandırmayı başarmıştır.

Kaptan öncelikle röportaj için teşekkür ediyoruz. Her futbolcunun bir futbola başlama hikâyesi vardır, hikâyenden bahseder misin?
Mersin Atatürk Lisesinin okul takımında futbol oynarken, beden eğitimi öğretmenlerimin vesilesiyle futbola adım attım. O dönem hocalarımdan biri Tevfik Birkan’dı. Kendisi Mersin İdman Yurdu altyapısında hocaydı.  Diğer hocam ise amatör takım olan Akdeniz Belediyespor’un hocası Hüseyin Güçlü idi. Bu hocalarımın yönlendirmesiyle Mersin İdman Yurdu altyapısında futbola başladım.  Birkaç antremana gittikten sonra takımı bıraktım. O zamanın şartları futbol oynamam açısından pek elverişli değildi. Sonra genç takımı geri döndüm. Ortamı bilmiyordum, ordaki arkadaşlar bu işe yıllarını vermişti.  Ben ise geç başladım. Tabi biraz ilk başlarda zorlandım. Ama adaptasyon sürecini kısa zamanda tamamladım.

İlerleyen süreçte 2008 yaz transfer sezonunda Mersin İdman Yurdu o zamanki adı 2.Lig B olan lige, Zafer Biryol, Altan Aksoy, Cumhur Bozacı, Faruk Atalay gibi çok üst düzey futbolcuları transfer etmişti. Geriye dönüp baktığında o yıllar hakkına ne düşünüyorsun?
O zamanlar bambaşkaydı.  Çok iyi bir kadroya sahiptik.  Zafer abi (Zafer Biryol) gerçekten çok üst düzey bir golcüydü. Ayrıca Zafer abinin kendisini daha çok geliştirip çok iyi bir teknik direktör olacağına inanıyorum. Altan Aksoy frikikten attığı gollerle takıma çok büyük katkı sağladı. Ve sezon sonunda şampiyon olup bir üst lige çıkmıştık. Galiba büyük yıldızları alt liglere transfer edip şampiyonluk yaşayan tek takım bizdik.

Süper Lig, 1.Lig, 2.Lig'de futbol oynamış bir futbolcusun, bu ligler arasında kıyaslama yapacak olursan; "bu liglerde nasıl başarılı olunur dersek?" cevabın nasıl olur?
Bana göre başarılı olmanın en büyük faktörü takım içinde, aile ortamının olmasıdır. Birlik ve beraberlik takımı başarıya götürür 2.Lig, tamamen mücadeleye dayalı bir lig. Alt liglerde çoğu zaman kadro, üst liglerden oyuncu alınarak kuruluyor. Bu kadrolar başarıya ulaşılmıyor çünkü mücadele edecek bir takım kurulmuyor. 1.Lig, şu an mücadele ettiğimiz lig, usta oyuncuların olduğu ama yine de mücadele etmeden maç kazanılmayacak bir lig. Birkaç usta oyuncu ve mücadele gücü yüksek futbolculardan kurulu kadrolar bu ligde başarıya ulaşıyor. Süper Lig; kesinlikle taktik üzerine kurulu bir lig. Yetenekli oyuncuları kadronda barındırmak zorundasın. Süper Ligde de elbette mücadele önemlidir ama teknik takımlar yani bireysel yetenekleri fazla olan takımlar bir adım daha önde.

Mersin İdman Yurdu futbolcusu iken ezeli rakibi Adana Demirspor’a yarım sezonluk kiralanma dönemin vardı, Mersin İdman Yurdulu olmana rağmen Adana Demirspor taraftarı sana çok büyük sevgi-saygı duyuyor, bunu neye bağlıyorsun?
Bu iki takım arasındaki rekabeti çok seviyorum, ayrı bir renk katıyor.  Ben devre arasının son günü kiralık olarak gitmiştim. İlk gittiğim an kişisel twitter hesabıma birçok tweet atıldı. ”Mersin İdman Yurdulu futbolcu istemiyoruz, niye geldin gibisinden.” ama ben kısa zamanda Allah’a çok şükür formanın hakkını verdim. Ben işine saygılı olan bir insanım, tabi Mersin İdman Yurdu forması benim için ayrı bir yeri var ama Adana Demirspor forması giydiğimde de elimden gelen her şeyi yaptım. 12 maç 5 gol attım. Verdiğim mücadeleden dolayı Adana Demirspor taraftarının bana saygı duyduğunu düşünüyorum.


Şu an takımda yaşı 34-35 üzeri ve 25 yaşın altında olan futbolcu sayısı çok fazla. Baktığımız zaman aradaki yaş farkı ortalama 10 yaş gibi ciddi bir yaş farkı var. Takımda tecrübeliler ve gençler olarak nasıl bir birliktelik var. İkili ilişkileriniz nasıl?
İlk yarı çok fazla puan toplayamamızın nedenlerinden biri de buydu. İlk haftalarda takım kaynaşması olamadı.  Yeni gelen genç kardeşlerimiz ilk defa bu ligde oynadığı için çok büyük zorluklarla karşılaştık. Ben yıllardır bu takımın içinde olduğum için altyapıdan gelen kardeşlerimi biliyordum. Bundan dolayı ben ve genç kardeşlerimiz birlikteliğimizi kısa sürede tamamladık. Artık takım olarak uyum sorununu aştık, şu an çok güzel bir ortam var. Bu ilerleyen haftalar için çok büyük avantaj olacak. Hep birlikte takımımızı daha iyi yerlere getirmek için kenetlendik.

Takım Sinan Kaloğlu gibi üst düzey bir yıldız futbolcu var, Sinan Kaloğlu’nun motivasyon konuşması sosyal medyada çok büyük yankı uyandırdı?
Ben takım kaptanıyım ama bazen Sinan abi ve Güven abiye (Güven Varol) danıştığım konular oluyor. Onlar benden daha tecrübeli insanlar onlara danışmakta sakınca ve gocunma görmüyorum. Sinan abi, her takımda olması gereken bir liderdir. Saha için de olduğu gibi saha dışında takıma müthiş bir katkısı var.

Stoper Gökhan Akkan U-19 Milli Takımına çağrıldı, kendisinin ileride çok büyük bir yıldız olacağı beklentisi hâkim, Gökhan için düşüncelerin nedir?
Bir futbolcunun iyi olmasının yanı sıra bazen de olduğu yerin önemi çok vardır. Şu an belki takımın bu konumda olması onun için çok büyük avantaj, 2-3 yıldır transfer yapılmıyor. Belki bu Gökhan Akkan gibi bir yıldız çıkarmamıza vesile olacak. Gökhan Akkan, şu an altyapının en verimli meyvesi durumunda. Diğer genç kardeşlerimizde bu takıma çok büyük katkı sağlayacak bu durum onlar içinde bir avantaj. Gökhan, geleceği olan bir futbolcu her şeyden önce çok çalışkan, çok efendi bir kardeşimiz. Çok iyi yerlere geleceğini düşünüyorum.

Kaptan, herkes en fazla hocayla Sabri Sarıoğlu’nun çalıştığını zannediyor ama sen Sabri’yi geçtin. Mersin İdman Yurdu formasıyla yılda 5-6 farklı hocayla çalıştığın yılda oldu. Bu hocalar içinde en farklı olan, sana kişisel anlamda değer kattığına inandığın hoca veya hocalar hangileriydi?
2 günde 3 farklı hocayla çalıştığım da oldu. (Gülüyor) Futbola devam etmem de büyük katkı sağlayan alt yapı hocam Abdurrahman Karaer‘in yeri benim için her zaman farklıdır. Hayata bakış açıma katkısı olsun, futbolu bırakmayı düşündüğüm dönemde beni tekrar futbola kazandırması olsun. Abdurrahman hocama buradan bir kez daha teşekkür ediyorum, üzerimde çok büyük emeği vardır. Profesyonel futbolda ise Nurullah Sağlam ve Rıza Çalımbay’dır. Nurullah Hoca'nın hem teknik-taktik kapasite olarak hem de rakibi analiz etme konusunda çok başarılı olduğunu düşünüyorum. Rıza Hoca ise hocalık vasfı ve ikili ilişkiler konusunda iyi insan ve iyi hoca olduğunu düşündüğüm bir isim.

Mersin İdman Yurdu formasıyla yaşadığın en heyecanlı maç hangisiydi?
2010-2011 yılında, 28 yıllık Süper Lig hasretine son veren Boluspor’a karşı oynadığımız şampiyonluk maçı. Sabah kalktığımda vücudumda çok büyük bir ağrı vardı. Yürüyemez durumdaydım. Doktorla konuştum ilaç verdi. Sen bunları iç maç toplantısı stadyumda olacak, kadro açıklanana kadar sıkıntın devam ederse oynatmayız dedi. Terliyorum, inanılmaz kötüyüm. Tesislerden çıktık, stadyuma doğru hareket ettik. Tulumba köprüsünü geçtik (stadın olduğu caddeye giriş), bakıyorum taraftar akın akın maça geliyor. O atmosfere gördüğüm an tüylerim diken diken oldu. Stadyuma, saha zeminine bakmaya çıktığımızda, hastalık mastalık kalmadı. O atmosfer gerçekten müthişti, anlatılmaz yaşanırdı. O an sahada öleceğimi bilsem oynamak istiyordum. Çıktım oynadım, çok şükür maçın sonunda büyük bir hasrete son verdik.


Kaptan, futbolculukta duygusallığın ön plana çıktığı anlarda oluyor, bazı olaylar da futbolcular gözyaşlarına hâkim olamıyor peki senin ağladığın bir maç oldu mu?
2013-2014 sezonunda Mersin’de, Samsunspor karşısında 3-0 geriden gelip. 5-4 kazanmıştık.  Devre arası 3-0 yenik bir şekilde soyunma odasına gittik. Kendi aramızda konuşuyoruz daha fazla gol yemeyelim. Gerçekten ilk yarı çok kötü oynadık ama ikinci yarı bir kıvılcım oldu. Dönüşümüz muhteşem oldu. Soyunma odasında hepimiz ağladık. O sene Samsunspor’u play-offlarda da bir kez daha yenip Süper Lig'e çıkmıştık.

Mersin İdman Yurdu formasıyla birçok kritik asiste imza attın, bunların içinde en unutamadığın hangisiydi?
2014 yılında Kadıköy’de oynanan Mersin İdman Yurdu- Samsunspor maçında Güven abiye (Güven Varol) yaptığım asist en önemli asistti. O gol sayesinde play-off şampiyonluğuna ulaştık.

Kaptan, futbol kariyerinde keşkelerin var mı?
Kendi adıma yok ama keşke Mersin İdman Yurdu Süper Lig'de olduğu yıllarda daha profesyonel bir şekilde yöneltilseydi üzülüyor insan.

Mersin şehrinde Mersin İdmanyurdu ya da diğer amatöre takımların alt yapılarda futbol oynayan büyük bir genç topluluğu var, fakat A takım düzeyine bu gençlerin çoğu çıkamıyor. Sizce bunun nedenleri nedir?
Ben de bu şehrin altyapısından çıktığım için altyapı ile ilgilenen biriyim. Şu an U-14‘ten U-21‘e kadar altyapımızda bulunan futbolcuların hepsini bilirim. Vaktim oldukça maçlarına gider izlerim. Amacım onları motive etmek. Sıkıntımız herkesin futbolu A takımdan ibaret görmesi, günü kurtarma olayı var. Tesislerin çok yetersiz olması, futbolcu yetişmesindeki en büyük sıkıntı. Ben gençlerin yeteneksiz olduğunu düşünmüyorum. Şartlar uygun olsa çok daha fazla futbolcu çıkabilirdi.

6-0‘lık Sivasspor yenilgisi sonrası Mersin’e dönerken otobüsün bozuldu ve deplasmana gelen taraftar otobüsünü size verdi, o anda neler hissettiğini kısaca anlatır mısın?
Bu tarz bir olay futbolcunun geçmişe dönüp baktığında en çok duygulandığı ender olaylardan biridir. 6-0‘lık yenilgi sonrası böyle bir olay gerçekten çok büyük bir vefadır. Takıma çok bağlı bir taraftarımız var. Taraftarımıza teşekkür ediyorum. Onlar için elimizden gelenin en iyisini yapmak için çabalıyoruz.


Mersin İdman Yurdu bu sene çok zor bir sene geçiyor. Sayıları az da olsa cefakâr taraftar sizleri yalnız bırakmıyor. Taraftara mesajın nedir?
Bu sene normal bir durumda mücadele eden takımın taraftarları değiller, gerçekten zor şartlarda mücadele eden bir takımız. Transfer tahtamız kapalı, genç oyuncular büyük özveriyle maça çıkıyor. Tepki gösterirken bunu düşünerek vermelerini istiyorum.

Geçtiğimiz hafta küçük bir taraftarın, takıma olan sevgisini göstermek için pastel boyayla kâğıda yaptığı çizimler Türkiye’nin gündeminde geniş yer bulmuştu,  o an o fotoğrafa bakınca ne hissettin?
Küçük kardeşimizin saf temiz duyguları tüylerimi diken diken etti. Hemen sosyal medyadan çocuğun bulunması içi çağrı yaptık. Sonrasında küçük kardeşimizi tesislerde ağırladık. Antrenmanımızda futbolcu ağabeyleriyle tanıştı. Artık küçük kardeşimizimi ve ailesini her maçta misafir edeceğiz.


Çoğu futbolcu kendine eleştiri yapan hesapları Twitter'dan engellerken, sen tam tersi bir şekilde RT yapıyorsun, bu konu hakkındaki görüşlerin nedir?
Evet, geçenlerde gene biri eleştiri yapmıştı ben gene Retweet yaptım.  Haddi aşmayacak şekilde her türlü eleştiriye açığım. Eleştiri futbolun doğasında olan şeydir, buna alışmak lazım.

Küçükken örnek aldığın futbolcu hangisiydi?
Fenerbahçeli Kemalattin Şentürk, hırsı ve mücadelesi ile beni çok etkilemişti.

Avrupa’da hangi takımları tutuyorsun?
İspanya’da Real Madrid, İngiltere’de Liverpool takımlarını destekliyorum.

Kaptan, gelecek planlaman nedir? Bundan sonrası için neler düşünüyorsun?
Bazen öyle anlar geliyor ki bu camianın içinde olmasaydık dediğimiz zamanlar oluyor.  Bazen de diyorsun bu camianın içinde kötü olan adamlara fırsat vermemek lazım. Bu ikilemin içinde kalıyoruz. Futbolculuk kariyerimin sonlarına doğru geldim. Eğitimsel olarak kendimi geliştirip teknik direktörlük yapma fikri aklımda var.

Kaptan şimdi sana 5 futbolcu soracağız bunları bize tek kelime ile anlatır mısın?
Wissem Ben Yahia  -  Müthiş
Güven Varol - Adam
Eren Tozlu - Zaytung Miy
Erman Özgür - Örnek insan
Levent Taşkın - Kral 

Nurullah Kaya'ya göre Mersin İdmanyurdu'nda birlikte oynadığın en iyi 11 ve futbol tarihinin en iyi 11'i.
Yedekler: Sehiç, Mustafa Keçeli, Erman Özgür, Tuna Kaya, Şehmuz Özer, Murat Ceylan, Gökhan Akkan

Röportaj: Tamer Sami SERT
Bu röportaj TransferMerkez.com tarafından yapılmıştır, tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder