29 Aralık 2016 Perşembe

2.Lig Kırmızı Grup'ta İlk Devre Notları


          2.Lig Kırmızı Grup’u daha yakından tanımak için takımlara kısaca bir göz atacak olursak; Anadolu futbolunun  köklü çınarlarından Ankaragücü ve Karşıyaka, şehir takımlarından Gümüşhanespor, Niğde Belediyespor, Hatayspor, Aydınspor, Tokatspor, Kırklarelispor ve Kastamonuspor 1966 ile bir zamanlar  İstanbul’un Süper Lig’de fırtına gibi esen ekibi Sarıyer, Osmanlıspor’ın pilot takımı Bugsaş ve  Trabzonspor’u pilot takımı 1461 Trabzon’un mücadele ettiği, yakın tarihimizde ülkemizi  UEFA’da temsil eden şimdi  ise çok zor günler geçiren Kayseri Erciyesspor’un mücadele ettiği güçlü bir grup olduğunu görüyoruz.

          Ligin ilk üç haftası sonunda Ankaragücü ve Hatayspor 3 galibiyet alarak çok güzel başlangıç yaptı. 5 hafta sonunda Hatayspor ve Karşıyaka 10 puanla liderliği paylaştı. Daha sonra bu iki takım ilk iki yarışından koptu. 6.hafta sonunda ilk sırayı Ankaragücü, ikinci sırayı Gümüşhanespor aldı. Bu iki takım ilk yarının sonuna kadar kendi aralarında yer değiştiler. 17. hafta sonunda 37 puan topladılar. Ankaragücü +15 averaj ile +14 averaja sahip Gümüşhanespor’un önünde  ilk yarıyı lider olarak bitirdi.

          Şimdi ilk yedi sırayı paylaşan takımlara sırasıyla  ilk yarıda ne yaptıklarına ve ikinci yarıda ne yapabileceklerini bakalım….

Ankaragücü 
          Sezonu Aydınspor 1923’ü 2-0 yenerek  güzel başlangıç yaptıktan sonra 5.hafta kendi evinde şampiyonluğun diğer güçlü adayı Gümüşhanespor’a 2-1 yenilerek büyük bir yara aldı. Ardından Tokatspor, Niğde Belediyespor, Sarıyer, Eyüpspor, Etimesgut Belediyespor ve 1461 Trabzon‘u yenerek 6 maçlık çok önemli galibiyet serisine imza attı. Başkent ekibi maçlarını büyük bir taraftar desteği alarak oynuyor, kendisine gönül veren taraftarlar Ankaragücü’nü deplasmanda yalnız bırakmıyor. Birçok deplasmanda taraftarı sayesinde Ankaragücü kendi evinde gibi oynuyor. Bana göre Ankaragücü’nün ilerleyen haftalarda en büyük avantajı taraftar faktörü olacak. Ankaragücü kadrosunda çok önemli isimler barındırıyor. Bu isimlerin başında Şampiyonlar Ligi tecrübesi olan, Süper Lig şampiyonluğu yaşamış, A Milli futbol takımının da formasını terleten Serkan Balcı geliyor. Serkan Balcı bu sezon 11 maçta forma giydi. Son haftalarda  tecrübesiyle takımına büyük katkı sağlayacak gibi gözüküyor. Defanstaki bir diğer tecrübeli isim de Eskişehir formasıyla tanıdığımız yıllarca Süper Lig’de top koşturan Sezgin Çoşkun. İleride Ömer Bozan takıma çok büyük katkı sağladı. Son haftayı zorlu Hatay deplasmanında 1-1’lik skorla kapatan Ankaragücü’nü ikinci yarının başında zorlu deplasmanlar bekliyor. 20.hafta Karşıyaka, 22.hafta Gümüşhanespor ve 24.hafta Niğde Belediyespor deplasmanlarına gidecek Ankaragücü’nün kaderini ligin üst sıraları için mücadele eden bu takımlarla deplasmanda oynayacağı maçlar belirleyecek.


Gümüşhanespor 
          Karadeniz temsilcisi ligi Karadeniz derbisinde 1461 Trabzon ile deplasmanda 0-0 berabere kalarak açtı. 2.hafta da kendi evinde Menemen Belediyespor’la 0-0 berabere kaldı. İlk golünü ligin 3.haftası attı. 5.haftadan 13. haftaya kadar seri galibiyetler alann Gümüşhanespor, 14.haftaya kadar yenilmeyerek büyük başarıya imza attı. İlk yarı maçlarında kendi  evinde bileği bükülmedi. Gümüşhanespor’un kalesini Fenerbahçe altyapısından yetişen 1994 doğumlu Hasan Hüseyin Akınay koruyor.  Hücum hattında Onur Okan, Cem Sultan, Ali Sakal gibi tecrübeli isimlerin yer alıyor. İlk yarıda Gümüşhanespor’un en büyük avantajlarından biri Kırmızı Grup’un gol krallığında 11 golle zirvede olan Ali Özgün‘dü. Gümüşhanespor sene başında dünyaca ünlü yıldız Hakan Çalhanoğlu’nun kardeşi Muhammed Çalhanoğlu‘nu kadrosuna kattı. İleride nasıl bir futbolcu olacağını merakla beklenen Muhammed, lig maçlarında 7 kez sahaya çıktı. Kupa maçlarında 4 kez oynama fırsat bulup 2 kez fileleri havalandırmayı başardı. İkinci yarıda Gümüşhanespor’un en büyük avantajı ilk iki yarışındaki Ankaragücü ve play-off mücadelesi veren Eyüpspor, Hatayspor ve Niğde Belediyespor gibi takımlarla kendi evinde karşılaşacak olması.

Menemen Belediyespor 
          Ege temsilcisi ilk iki haftada beraberlikle ayrıldı .İlk galibiyetini 3.hafta Tokatspor’u 2-1 yenerek aldı. 14.hafta sonunda 33’er puana sahip Ankaragücü ve Gümüşhanespor’un tam 8 puan gerisinde 3. sırada bulunuyordu. Son 3 maçta 9 puan alarak puan farkını 3 puana indirdi ve ikinci yarıya liderlik yarışında ben de varım mesajı  verdi. Menemen’in kadrosunda Ertuğrul Arslan, İbrahim Dağaşan, Ahmet Arı, Erman Kılıç ve Gökhan Ünal gibi ligin ortalamasının üzerinde çok iyi oyuncular bulunuyor. Bu oyuncularında yanında genç oyuncularla harmanlayan Suat Kaya Hoca ilk yarı iyi işler çıkardı. Menemen’in ilk yarıdaki en büyük sıkıntısı futbolcuların geçirdiği sakatlıklardı. Uzun bir süre Gökhan Ünal ve Erman Kılıç’tan faydalanamadılar. Gökhan Ünal, uzun süre sakatlık yaşadıktan sonra sahalara döndüğü ikinci maçta Kırklarelispor karşısında hat-trick yaparak ben burdayım mesajı verdi. Sakatlık yaşayan bir başka oyuncu  Erman Kılıç ise iki tane frikikten, bir tane kafa golüyle takımına büyük katkı sağladı. Erman Kılıç ve Gökhan Ünal’ın ikinci yarıdaki performansı Menemen'in kaderini belirleyecek. Şampiyonluk için en büyük rakiplerinden  Gümüşhanespor‘u kendi evinde ağırlayacak olan Menemnspor Ankaragücü ile deplasmanına oynayacak. Ligin üst sıralarını ilgilendiren maçlarda  Niğde Belediyespor, Eyüpspor ve Karşıyaka ile kendi evinde oynayacak. 31.hafta Hatayspor ile deplasmanda oynayacağı maç Menemen için hayati öneme sahip olacak.

Karşıyaka 
          Sezona transfer tahtası kapalı şekilde başladılar. Saha içinden çok saha dışındaki olaylarla meşgul oldular. Kasım ayında yapılan idman boykotu bu olayların en önemlisiydi. Bazı oyuncular kadro dışı kaldı. İbrahim Kaş sürekli rapor alarak takımdan uzak kaldı. Altyapıdan çıkan gençlerle büyük çok büyük mücadele verdiler. 5.hafta 10 puanla liderlik koltuğunu Hatayspor ile paylaştılar. Altyapıda yetişen kaleci Erhan Erentürk’ün aşama kaydederek çok daha iyi seviyeye gelip yıllarca Karşıyaka camiasına hizmet vereceğini düşünüyorum. İlk yarıda büyük bir başarıya imza atarak 4.sırada bitirdiler.  Burada en önemli faktörün Soner Tolungüç hoca olduğunu düşünüyorum. Genç oyuncuların gelişimine çok büyük katkı sağladı. Taraftarın çok büyük saygı duyduğu Soner Hoca, ilk yarının sonunda  istifa etti. İkinci yarı ne yapacakları merakla bekleniyor. Karşıyaka’nın dezavantajı kadro derinliğinin olmamasıdır. Kadrosunda Mahmut Temür gibi çok teknik bir oyuncu bulunduran, hücumda Can Erdem gibi bu lig için ideal bir forvet bulunduran Karşıyaka‘nın taraftar faktörünün etkisiyle play-offlara kalacağını düşünüyorum.

Eyüpspor 
          İlk 2 hafta mağlubiyetle başladı. İlk galibiyetini 3.hafta aldı. Eyüpspor, Gümüşhanespor’u yenme başarısını gösteren iki takımdan birisi. Diğer takımların aksine çok genç bir takımla sahaya çıkıyorlar ilk 11 oyuncuları büyük çoğunluğu 1990-1998 doğumlu oyunculardan oluşuyor. Kalecileri Mahmut Demirgan 1998 doğumlu çok  genç bir isim. Eyüpspor, teknik direktörü Ekrem Al ile yollarını ayırdı. İkinci yarı ne yapacakları merakla bekleniyor. Genç futbolcuları ikinci yarı sakatlık yaşamaz ve 1-2 takviye yaparlarsa play-offa  rahat kalabilecek  takım olarak görüyorum. Bu durumun tam tersi de olabilir, genç futbolcular ilerleyen haftalarda tecrübesizliklerinden dolayı büyük hatalar yapabilir.Bundan dolayı Eyüpspor alt basamaklara inerek play-offlara kalamayabilir. Bu durumun olma ihtimalinin biraz daha az görsem de göz ardı etmemek gerekir.

Hatayspor 
          2.Lig'in Almanya’sı Hatayspor bir şekilde play-offlara girmeyi başarıyor. Üst üste 2 kere final oynadı kaybetti. Bu sene mütevazi bir kadro kuruldu. 5.hafta sonunda liderlik koltuğuna oturdu, devam eden haftalarda yaşadığı puan kayıplarıyla ilk yarıyı play-offun 3 puan gerisinde kapattı. Hatayspor kensinden üst sırada bulunan takımlardan sadece Menemen Belediyespor’u yendi. Ankaragücü ve Karşıyaka ile berabere kaldı. Eyüpspor ve Gümüşhanespor maçlarından yenilgi ile ayrıldı. Üstelik Menemen Belediyespor hariç diğer maçları kendi evinde oynadı. İkinci yarı Hatayspor’u çok zorlu bir fikstür bekliyor. 16 maçta oynayıp 6 gol atan Mithat Yaşar ve 17 maçta oynayıp 5 gol atan Taha Balcı takımına büyük katkı sağladı. Oyuna sonradan giren 1997 doğumlu forvet  Tuncay Kılıç ilerde adından çokça bahsettirebilecek bir oyuncu. Hatayspor’un sağbek bölgesine takviye yapması gerektiğini düşünüyorum. Orta sahada mücadele eden  Yılmaz Özeren ve Tolga Çavdar  takım için kilit oyuncular. Bu sene Kırmızı Grup’ta canlı izleme fırsatı bulduğum takımlardan biri olan Hatayspor’un play-offları son haftaya kadar zorlayacak gibi gözüküyor..

Niğde Belediyespor 
          3.Lig şampiyonu olarak bu sene 2.Lig’e çıktı. Niğde Belediyespor keşke her belediye takımı böyle olsa derdirten çok büyük coşkuya sahip taraftarıyla maçlarını oynuyor. Niğde şehrinde şu an olan futbol havası Süper Lig’de oynayan en az 5 şehirden daha fazladır. Çok düşük bütçe ile kurulan takım, ilk yarıyı 7. sırada tamamlayarak büyük bir başarıya imza attı. Ligin yenilgisiz takımı Gümüşhanespor’a 14.hafta ilk mağlubiyetini tattırdılar. Gümüşhanespor’un yanı sıra  üst sıralardaki rakipleri Menemen Belediyespor ,  Eyüpspor, Karşıyaka’yı yenmeyi başardılar. Düşmeye oynayan rakipleri Tuzlaspor, Kastamonu 1966,  Tokatspor ve Kırklarelispor’la  ile berabere kalarak büyük puan kayıpları yaşadılar. İkinci yarı bu maçlarda puan kayıpları yaşamazlar ise play-offlara girebilirler. Kadrolarında Alaattin Tosun, Adem Alkaşi ve büyük bir yıldız adayı İbrahim Alan’ı bulunduruyor. (İbrahim Alan’la ilgili oyuncu raporu yazımı  buraya tıklayarak okuyabilirsiniz). Yılların tecrübesi Adem Alkaşi, sağbekte takımına büyük katkı sağlıyor. İzlediğim maçlarında takımın gerideki sigortası görünümü verdi. İleride ise kanat oyuncusu Emin Yalın ile İbrahim Alan, Niğde Belediyespor’un hücum hattında en büyük silahları. İbrahim Alan‘ın performansını arttırması Niğde Belediyespor’u play-off yarışında iddialı konuma getirir. Bu sene olmasa da önümüzdeki senelerde Niğde Belediyespor’un şehirde oluşan hava birlikte 1.Lig'e çıkacağını düşünüyorum.

İlk Yarının Altın Karması

          Ligin üst sıralarında çok büyük heyecan yaşadığı gibi orta ve alt sıralarda da büyük bir heyecan yaşandı. 8.sıradaki Sarıyer ile 15. sıradaki Kastamonu 1966 arasındaki fark sadece 4 puan. Büyük yatırım yapan İnegölspor ilk yarıyı beklentilerin gerisinde bitirdi. Trabzonspor’un pilot takımı 1461 Trabzon, 15 maçta 7 gol atan Ali Kuçik önderliğinde üst sıralara çıkmak için mücadele edecek.

          Lige Sarıyer galibiyeti ile başlayan Kastamonu 1966,  Ziya Doğan’ın  ne yapacağı büyük bir merak konusuydu. Büyük bir umutla girilen sezonda Kastamonu 1966, 6 maçlık galip gelememe serisine 11.hafta evinde Buğsaşspor‘u  2-1 yenerek son verdi. İlk yarıyı 14.sırada bitiren Kastamonu 1966, ikinci yarı için büyük bir transfer hamlesine kalktı. Ziya Hoca büyük ihtimal kafasında ilk maçta alınacak seri galibiyetlerle play-off potasına girmeyi amaçlıyor.  4-5 maçlık galibiyet serisiyle Kastamonu 1996 bunu başarabilir. Önemli olan bu transferlerin takıma yapacağı katkılar. Eğer başarılı olursa Ziya Doğan ile yola devam edilir. Önümüzdeki sezon için kadro oluşturulmaya başlanır. Ama başarı gelmezse Ziya Hoca'nın Kastamonu serüveni 30. haftayı görmeden bitebilir. Galatasaray'dan iki maçta dört puan alan, Türkiye Kupası'nın fatihi Tuzlaspor'a değinecek olursak, ligde pek iyi değiller bu sezon. Küme düşme hattının beş puan yukarısındalar. Ama Ümit Davala, Yıldıray Baştürk, Murat Erdoğan gibi isimleri yönetim kurulu kadrosuna katan Tuzlaspor'un Türkiye Kupası macerasını keyifle izliyoruz. Yine ikinci devre yeni yönetimin neler yapacağı merak uyandırıyor. Bu ligde ayrı parantez açılması gereken takım ise Osmanlıspor‘un pilot takımı Bugsaşspor. Geçen sezon 2 oyuncuyu Osmanlıspor’a yolladılar. Şu an mevcut kadroda Osmanlıspor’dan kiralık gelen birçok genç oyuncu var. Canlı izlediğim takımlardan biri olan Buğsaşspor’da Osmanlıspor’dan kiralık gelen stoper Eren Tokat’ı çok beğendim. İlerleyen yıllarda  Eren’i üst liglerde çok rahat görebiliriz.  Hatayspor deplasmanından önce  konuşma fırsatı bulduğumuz Nihat Balan Hoca amaçlarının Türk futboluna yeni futbolcular kazandırmak olduğunu söylemişti. Pilot takım olan Bugsaşspor, Nihat Hoca’nın tecrübesiyle birçok oyuncuya seviye atlatacak gibi gözüküyor.

          Ligin en alt sıralarına bakacak olursak… Puan cezaları alan Kayseri Erciyesspor, -1 puanla son sırada bulunuyor. Mantıksal olarak ligden çoktan düşmüş olan Kayseri Erciyesspor‘un 14. sıradaki takım ile puan farkı 20. Erciyesspor, büyük ihtimal ligin 25. haftasından sonra matematiksel olarak 3.Lig’e düşer. Düşecek diğer iki takım Tokatspor ve Kırklarelispor olacak gibi görünüyor. Tokatspor’un kadrosunda bulunan Koray Çölgeçen ve Gökhan Süzen gibi tecrübeli futbolcular, Tokatspor’un 17.sıraya düşmesine engel olamadılar.

Göze Batanlar
  • Kendi evinde yenilgi yüzü görmeyen ve 17 maçta 6 gol yiyen Gümüşhanespor
  • Alt yapı ve genç ağırlıklı kadroyla mücadele eden Karşıyaka
  • Kendi evinde maçlarını en az 10 bin kişiye oynayan Ankaragücü
  • 36 yaşında 14 maça çıkan Menemen Belediyesporlu Ertuğrul Arslan
  • Eyüpspor’da 14 maça çıkan 1998 doğumlu kaleci Mahmut Demirgan 
  • 16 maç 11 gol Gümüşhanesporlu Ali Özgün ve 17 maç 9 gol atan Bugsaşsporlu Raşit Sevindir
  • Konyaspor’dan  Niğde Belediyespor’a  kiralık gelen genç golcü İbrahim Alan


İlk yarının göze çarpan hocaları
  • Soner Tolungüç (Karşıyaka) Soner Hoca, transfer tahtası kapalı olmasına rağmen takımda kaldı. Altyapı ve genç ağırlıklı kadroyla mücadele eden Karşıyaka’yı  4.sıraya taşıdı. Genç oyuncuların gelişimine büyük katkı sağladı .Saha içi kadar çok saha dışında yaşanan olaylarla da uğraşmak zorunda kaldı. Bundan dolayı bana göre ilk yarının en iyi hocası olsa da ilk yarı sonunda istifa ederek takımdan ayrıldı. 
  • Ekrem Al (Eyüpspor) Büyük çoğunluğu 1990-1998 doğumlu futbolculardan oluşan kadroyla büyük başarıya imza attı. Gümüşhanespor’u yenme başarısı gösterdi.  Bu kadar güçlü rakiplerin arasından 29 puana ulaşarak 5. sırada yer aldıancak devre arasında görevine son verildi.

Genel Değerlendirme
          Gümüşhanespor ve Menemen Belediyespor‘un  Türkiye Kupası'nda gruplara  kalmaları, takımların yorgunluğunu arttırabilir ve ilerleyen süreçlerde takımı olumsuz etkileyebilir. Ankaragücü ve Gümüşhane’yi  şampiyonluk yarışında bir adım önde görüyorum.Bu iki takımdan biri Şampiyon olacak diğer takım play-offlarda finale çıkar düşünüyorum. TFF 1.Lig’e çıkma maçında finalde karşılaşacak takım Beyaz Grup’un play-offun finalinde kazanan takım olacak. Bundan dolayı diğer grup da önem arz ediyor. Diğer grupta şampiyonluk için en az 5 takım son haftaya kadar yarışacak gibi gözüküyor. Bu Kırmızı Grup’un play-off’a kalan takımları için büyük bir avantaj. Çünkü ligin bitimine 3-4 haftaya kala şampiyonluk potasından çıkmış play-offu garantilemiş takımlar play-offlara daha önceden hazırlanmaya başlar ve maçlara yedek ağırlıklı kadro ile çıkar. İlk 5 sıradaki takımların  yerini koruyacağı kanaatindeyim . Hatayspor ve Niğde Belediyespor, ilk 5‘e girebilecek  en güçlü adaylar. TFF 1.Lig’e çıkan 3 takımdan 2 takımın bu gruptan çıkacağını düşünüyorum.

Hazırlayan: Tamer Sami SERT
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder